nwfb23 發表於 2006-4-27 13:39

唔可以同專利巴比,人0地有免稅油加一轉多人

$400一單都算係咁

leslie 發表於 2006-4-27 14:48

原帖由 cx838 於 2006-4-27 12:39 發表
其實萬宜,即係南記啦,有條 NR 928 ,早前從陽光那邊
拿來的,由元朗去觀塘碼頭。他們的車,都有可能有得傾
,但另一方面﹐這些車都係97 年左右的舊旅遊車囉。

400 蚊單程去西鐵,都已經好平啦。你坐 268/2 ...

哈,陽光俾人out左!? 哈哈......

cx838 發表於 2006-4-27 15:21

原帖由 leslie 於 2006-4-27 14:48 發表

哈,陽光俾人out左!? 哈哈......

唔止 NR928,仲有元朗去灣仔那條 NR922 都比左萬宜啦。
因為當年陽光為左要開Disney線﹐又唔夠村巴牌,咁咪要
這樣做囉。

陽光的 NR9 字頭的車,只餘下 NR917, NR918 和 NR 945 了。
其中 NR945 的客量係最差的。當初我都唔明,NR922 咁好
客,佢都會放棄,NR928 班班都得十幾二十人,放棄唔出
奇啊。

AVD1 發表於 2006-4-27 17:06

原帖由 leslie 於 2006-4-26 23:51 發表
400,抵啦,如果想平咪行屯公入,不過有排兜路

再唔係,留意下觀塘附近有咩旅遊巴公司泊車,如果是off peak hour 或 村巴當回程"補貼"油錢,咁可能可以平d既...試下問下南記之類的屯門村巴公司啦...
唔行 屯公
可以行 荃錦公路

cx838 發表於 2006-4-27 17:24

原帖由 AVD1 於 2006-4-27 17:06 發表

唔行 屯公
可以行 荃錦公路

如果係 24 座的話,還可以的,但係 61 座或者 49 或者 50 座
的那款,相信唔得喎,因為他們都會超過十米長。
反觀,如果您叫司機行荃錦,他們不一定做你生意,因為
燃油費是相對地貴,以大型車來說,或許不夠付隧道費。

從觀塘出發,去八鄉車廠,可以行獅子山隧道,轉吐露港,
再轉林錦公路和錦上路,這樣,隧道費只是八元,而哩數
和時間,都和經大纜隧道相差唔超過十公里和十分鐘。

~誰@359~ 發表於 2006-4-27 22:35

原帖由 FX8173 於 2006-4-27 12:55 發表
$400 唔連隧道好平o架喇﹗
合理價錢係比搭公交去貴先o岩,如果要平就搭巴士啦﹗
其實唔係我地唔想搭西鐵 / 巴士,而係如果坐巴士會行死
坐西鐵去到錦上路,一係行三四個字(西鐵果便d人咁講)
一係就坐唔跳標的士,變左o係管理參加者果度難左,而且咁坐比起租車更貴:L
我地o係一般情況下都希望可以公交直達,但係西鐵廠個位實在太正啦
西鐵又話唔派車過錦上路載我地,結果唔租唔得:Q

bus 發表於 2006-4-27 22:39

原帖由 cx838 於 2006-4-27 17:24 發表

如果係 24 座的話,還可以的,但係 61 座或者 49 或者 50 座
的那款,相信唔得喎,因為他們都會超過十米長。
反?
燃油費是相對地貴,以大型車來說,或許不夠付隧道費。

從觀塘出發,去八鄉車廠,可以 ...
荃錦公路10係唔係唔去得?
可以去gar?.....上面都有大巴car park!又有曹公潭營地
另外想問下陳添來回開幾$$

2A_DL13 發表於 2006-4-28 00:05

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-27 22:35 發表

其實唔係我地唔想搭西鐵 / 巴士,而係如果坐巴士會行死
坐西鐵去到錦上路,一係行三四個字(西鐵果便d人咁講)
一係就坐唔跳標的士,變左o係管理參加者果度難左,而且咁坐比起租車更貴:L
我地o係一般情況下都 ...

呢樣可以幫到你。一般小型參觀,如果唔想用太多錢,
都寧願選乘公交,如果俾著我係你,我會選擇西鐵,行呢
段路唔算特別辛苦,雖然無上蓋。

如果你大膽,你不如問佢俾唔俾你地上穿梭巴士。我記得西
鐵維修中心係仲有穿梭巴士的。

orange 發表於 2006-4-28 00:35

原帖由 2A_DL13 於 2006-4-28 00:05 發表

呢樣可以幫到你。一般小型參觀,如果唔想用太多錢,
都寧願選乘公交,如果俾著我係你,我會選擇西鐵,行呢
段路唔算特別辛苦,雖然無上蓋。

如果你大膽,你不如問佢俾唔俾你地上穿梭巴士。我記得西
鐵維 ...
穿梭車無記錯要check證,而且班次疏,
無謂等

講真參觀任何廠房,特別係車廠重地,
都係租架車會較好,一來涉及安全問
題,二來當你參觀完有架車直接離開,
唔使再行路咁辛苦

2A_DL13 發表於 2006-4-28 09:12

原帖由 orange 於 2006-4-28 00:35 發表

穿梭車無記錯要check證,而且班次疏,
無謂等

講真參觀任何廠房,特別係車廠重地,
都係租架車會較好,一來涉及安全問
題,二來當你參觀完有架車直接離開,
唔使再行路咁辛苦

參觀九鐵車廠,並不需要巴士駛進廠房範圍。

不過後者認同。
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 「急問」租車邊間平?