SPkent 發表於 2015-6-2 17:02

各位喜歡邊款濶閘機?

同一個站同一位置有兩款,應該會係同時使用

kei_hk 發表於 2015-6-2 17:37

我估計﹐日後基本上都唔到你選擇﹐因為會一部出閘﹐一部入閘之用。:lol

不過﹐比較少安排2款不同的閘機並排而放。

singsing1025 發表於 2015-6-2 19:32

西鐵闊閘機造型小巧 反應亦比第一代闊閘機反應快
而西港島綫闊閘機造型我都唔識評論 (design嘅我識條鐵咩?):P

dennis1990 發表於 2015-6-2 20:05

西鐵果款啦 好型又反應快

winningmok 發表於 2015-6-2 20:17

西港島綫果隻裡面兩側用白色板俾D行理左刮花咗會好覺眼.應該用番鋼板

rickycheng 發表於 2015-6-2 21:28

原帖由 kei_hk 於 2015-6-2 17:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我估計﹐日後基本上都唔到你選擇﹐因為會一部出閘﹐一部入閘之用。:lol

不過﹐比較少安排2款不同的閘機並排而放。
可能今年新加是2款不同的閘機並排

樂富最近也加了西鐵版闊閘機並已啟用

EX-TL 發表於 2015-6-2 21:46

當推輪椅過闊閘機, 冇可能唔係揀西鐵版, 第一代闊閘機簡直考起陪人.

kei_hk 發表於 2015-6-3 12:29

原帖由 EX-TL 於 2015-6-2 09:46 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
當推輪椅過闊閘機, 冇可能唔係揀西鐵版, 第一代闊閘機簡直考起陪人.
陪的一個唔難﹐只係這一PAIR 人之後的人才考起。

入閘方法﹐2個人都拍卡﹐之後才一齊通過閘機。

閘機只會辨認到1人通過﹐但實際上2人都已經做入閘確認﹐2人都會扣除車費﹐人係唔會有問題。

閘機方面...... 其實之後的人照拍卡照行過去都得的﹐只係個DISPLAY 會出上一手的資料﹐唔係出自己張卡的資料﹐卡的資料唔會出錯的。

不過﹐隔一段時間才有人再用這部閘機的話........;P

由於部機會一直SHOW 上一手的資料(叫你可通過閘機)﹐所以都有唔少人誤會部機有問題﹐未必會使用囉。

仲有一個問題﹐便是如果此情況出現的話 (包括繁忙時間人跟人﹐2者之間跟得好貼)﹐情況都會好如上面的情況。
情況持續﹐有機會令到有人拍卡後會關閘門的﹐張卡都唔知是否已處理﹐要去客務中心處理。

所以﹐有些站在這款閘機﹐繁忙時間有專人睇住﹐一旦出現2個人行得太近﹐部機分辨唔到2個人時(即個DISPLAY 一直出上一個人的資料)﹐位職員便會叫停入閘﹐自己通過閘機(扮之前消失的乘客)﹐通過後關閘門才叫乘客拍卡入閘。
而這位職員會用其他方法去番閘機的另一邊﹐繼續睇住部機幾時再出事。

個人貼士﹐唔好睇前面的一位乘客太貼﹐唔會有好處。
拍卡時留意個mon﹐確保個 display 有轉換畫面(不一定係show 自己卡的資料)﹐這樣才叫完成確認。
(唔包自己張卡唔夠錢入閘)
如果部機無人排隊/無人使用中﹐又show 緊上一位乘客的資料﹐最好便唔好用了。(特別係自己張卡無自動增值的人﹐因為唔知是否可確認張卡出入閘)

alexleechaksum 發表於 2015-6-3 13:39

原帖由 kei_hk 於 2015-6-3 12:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
仲有一個問題﹐便是如果此情況出現的話 (包括繁忙時間人跟人﹐2者之間跟得好貼)﹐情況都會好如上面的情況。
情況持續﹐有機會令到有人拍卡後會關閘門的﹐張卡都唔知是否已處理﹐要去客務中心處理。
...

係呀, 我之前都試過:L

前面嗰個未過曬我就手快快拍咗卡
到我想行嗰陣部閘機突然間閂咗門:L
結果個職員要拍自己張卡嚟俾我過…

kei_hk 發表於 2015-6-3 14:01

原帖由 alexleechaksum 於 2015-6-3 01:39 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係呀, 我之前都試過:L

前面嗰個未過曬我就手快快拍咗卡
到我想行嗰陣部閘機突然間閂咗門:L
結果個職員要拍自己張卡嚟俾我過…
你算好彩﹐當時的職員肯定你的卡已確認﹐所以即刻放你過閘。
(** 我估你係出閘﹐所以放你走都無所謂﹐最多你下次入閘才出問題﹐迫你自己去客務中心)

好多時都係叫你去客務中心處理﹐最多返來的時間唔需要你再排隊﹐可優先入閘。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 各位喜歡邊款濶閘機?