HU6455 發表於 2015-6-20 16:50

最熱最焗既港鐵站

唔計全露天果幾個車站,你地認為邊個站最熱同最焗?

我自己首選紅磡,月台度企一陣到焗到啲汗出黎,加埋個中層大堂,冷氣風閘九成時候都吾開,隨時每日都可以保持住40+以上温度

tfzoofsss 發表於 2015-6-20 18:00

柴灣站大堂通風亦係極差...

KUMA 發表於 2015-6-20 18:04

由於新界北區特別高溫!東鐵上水及粉嶺站尤其正午至五時間也
酷熱非常!上水站更密不透風,月台兩側是密封,只有天井位置
能透風,這兩站安裝半身閘後情況會更壞。這半個月天文台北區
氣溫觀測有35℃上下,但北區個別定點位置是有40℃的!

yyy5138 發表於 2015-6-20 19:33

紅磡站大堂到月台連冬天都成個焗爐咁

K.C.R2007 發表於 2015-6-20 21:01

其實度度基本上都差唔多
有時我仲反而覺得D密封車站冷氣唔夠,仲熱過露天車站:Q

忍耐下啦,當你係最汗流浹背嘅時候進入車廂,果仲從炎熱解放出黎嘅舒適程度係加倍嘅:loveliness:

GU9338 發表於 2015-6-20 21:31

紅磡站真係世界級 , 中層大堂真係同蒸爐無分別 , 都唔知點解可以同 C 出口差咁遠 ...

話時話起沙中線會唔會順便搞搞個中層大堂 ?

kei_hk 發表於 2015-6-20 21:36

原帖由 K.C.R2007 於 2015-6-20 09:01 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實度度基本上都差唔多
有時我仲反而覺得D密封車站冷氣唔夠,仲熱過露天車站:Q

忍耐下啦,當你係最汗流浹背嘅時候進入車廂,果仲從炎熱解放出黎嘅舒適程度係加倍嘅:loveliness: ...
這個情況﹐多謝一班偽環保組織盲目鼓吹25.5度啦。

根本人流多﹐個個人都係在活動中(步行﹐排隊)﹐不停在製造熱力﹐仲要唔少地方係要人迫迫﹐冷氣溫度風應該係要調低一點的﹐通風量係要增強一些的。

至於上面講上水等車站﹐月台無冷氣﹐根本係死症﹐預左一定夏天會好熱﹐冬天會好凍。

而紅磡站大堂以前都OK的(我指幾年前未開始任何大工程的時間)﹐但係中間月台攻一系列的天橋通道﹐十年如一日﹐天天都係熱死人的﹐不論係K公司年代﹐定係M公司年代﹐都係無積極去處理溫度過高的問題。

dogdog002 發表於 2015-6-20 23:19

原帖由 kei_hk 於 2015-6-20 21:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

這個情況﹐多謝一班偽環保組織盲目鼓吹25.5度啦。

根本人流多﹐個個人都係在活動中(步行﹐排隊)﹐不停在製造熱力﹐仲要唔少地方係要人迫迫﹐冷氣溫度風應該係要調低一點的﹐通風量係要增強一些的。

至於上面講上水等車站﹐月台無 ...
NONONO:lol

港鐵話自己有一套更高層次既做法

溫度係會漸漸愈來愈凍
分分鐘大堂Set左30度都似:lol

點解部車又咁凍?廢事你地焗暈左亂㩒緊急制咋

(港鐵: 我地又慳多一蚊啦:D)

rickycheng 發表於 2015-6-20 23:26

原帖由 GU9338 於 2015-6-20 21:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
紅磡站真係世界級 , 中層大堂真係同蒸爐無分別 , 都唔知點解可以同 C 出口差咁遠 ...

話時話起沙中線會唔會順便搞搞個中層大堂 ?
C 出口有冷氣

中層大堂冇

(因為C 出口新過中層大堂?)

lsc04d11 發表於 2015-6-20 23:33

紅磡站我諗最勁係盞好似電視臺錄影廠咁熱既射燈。。。。。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 最熱最焗既港鐵站