PJ5022@281A 發表於 2015-7-4 20:59

[不務正業]紅磡站將來有冇可能做鐵路博物館

現時使用嘅紅磡站1-4號月台,將來沙中綫通車就唔會再用。
月台嗰個位置似乎唔易起商場
咁既然有路軌,有月台,至少可以泊黃頭同將來退役嘅烏蠅頭,M-train咁,畀大家睇吓。
月台有埋Toilet tim,用得唔好嘥
而大堂某部分可以留作放置展板,文物咁
重可以賣紀念品,即係增加非客運收益
宜家嘅入閘機都可以改造將來嘅博物館閘機,有特色又順便收錢(如果港鐵負責營運嘅更加會收貴尐 :-P )
一嚟宜家個鐵路博物館太細,似鐵路公園多尐
二嚟紅磡喺市區,貼住尖沙咀,交通方便可吸引更多鐵路迷同遊客去
三,地方夠大,想搵位擺埋前地鐵嘅嘢都得
四,規模夠大,可以收錢,展品多又特別自然吸引到人去畀錢睇,如果港鐵肯自己做更加可以收貴尐,增加非客運收益,港鐵咁識賺錢
五,有地方展出黃頭,鐵路迷開心

不過其實保育文化,港鐵呢尐大公司又點會理:(

唔知大家點睇呢

歡迎討論

concorde3388 發表於 2015-7-5 10:48

問題係有幾多遊客會去比錢睇?

K.C.R2007 發表於 2015-7-5 16:09

你不如問下港鐵以下問題:

1. 可否從國外收藏家手上買翻幾部同當年同型的Kitson、Hudswell Clarke及Austerity蒸汽火車頭,並翻修成當年九鐵蒸汽年代的墨綠色塗裝展出?
2. 可否同時保留一部黃頭同一部烏蠅頭,並將部烏蠅頭重新換上九鐵樣式標貼,回復九鐵時代的狀態展出?
3. 可否保留一部未再翻新嘅M-Train展出?
4. 可否保留一部未翻新嘅第一期輕鐵列車,並回復成輕鐵通車初期的橙色塗裝展出?
5. 可否公開及展出港鐵內部訓練車長的模擬駕駛程式,令一般市民都可以體驗駕駛列車的樂趣?
6. 可否光明正大、不偏不倚地介紹下兩鐵合併前,九鐵同地鐵的歷史?
7. 可否保留幾款不同型號的GM柴頭作動態保存用途,並於博物館內進行表演節目?(如啟動引擎、短距行走、牽引貨卡)
8. 可否。。。。。。
。。。。。。。。。。

如果以上所有問題佢地都好肯定地答“可以”,咁你構想嘅尼個博物館勢在必行:lol ;P

mtr_jerrychan 發表於 2015-7-5 16:35

我都話樓主你果D係唔可能ge~
至於現時紅磡站1-4號月台
則不會再被用作本地客運用途
只供城際直通車使用

jpoon 發表於 2015-7-5 23:14

原帖由 PJ5022@281A 於 2015-7-4 20:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
現時使用嘅紅磡站1-4號月台,將來沙中綫通車就唔會再用。
月台嗰個位置似乎唔易起商場
咁既然有路軌,有月台,至少可以泊黃頭同將來退役嘅烏蠅頭,M-train咁,畀大家睇吓。
月台有埋Toilet tim,用得唔好嘥
而大堂某部分可以留作 ... 如果唔裝冷氣,我諗就算免費都冇人去睇,果個位就算冬天都好鬼侷
之但係講返轉頭,大埔墟舊火車站真係似展覽館多過博物館,好多火車、路軌知識都冇

hellomato 發表於 2015-7-10 00:20

樓主個Plan曾幾何時都在本版出現過
當時直到現在,小弟都是支持這個idea的——
因為大埔墟那個都真是「沒什麼好看」
但好似5樓師兄話齋,要先解決紅磡站月台悶熱的問題......

P.S. 萬一高鐵真的不幸爛尾,西九龍站「遺址」也許是設立此類博物館最理想之地?;P

jctfjcwy 發表於 2015-7-10 09:34

講心係支持既, 特別龜龜成日要將它自己的部商場化, 個個商都要搵自己的特色, 咁商場底有個鐵路展館都係獨特的部份吧.
不過我的要求唔高, 比四抽我
1. 黄頭
2. 鳥蠅頭
3. SP1900現在色
4. M TRAIN
我唔介意2至4係龜龜徽

始終它們呢四個 (或配色) 都會於未來都會消失丫

kei_hk 發表於 2015-7-10 11:07

原帖由 jctfjcwy 於 2015-7-10 09:34 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
講心係支持既, 特別龜龜成日要將它自己的部商場化, 個個商都要搵自己的特色, 咁商場底有個鐵路展館都係獨特的部份吧.
不過我的要求唔高, 比四抽我
1. 黄頭
2. 鳥蠅頭
3. SP1900現在色
4. M TRAIN
我唔介意2至4係龜 ...
放部 市區線 M 車﹐MTR 講左無問題﹐因為已經打算送一部(卡)去大埔博物館。(前題 : 落實買新車供市區線列車替換)

SP1900 的車頭卡﹐唔係無可能﹐不過唔好寄望部車入面係完完整整﹐但視覺上完整都有機會的。 (理論上﹐沙中線完成後有8卡頭卡多出來﹐器官捐贈完之後﹐應該唔影響外觀的﹐可以透過 "裝假狗" 方式去製造視覺上的完整)

烏蠅頭﹐基本上批車會全部退役﹐按理可以同市區線M車一樣﹐可以捐一部(最好係最少2卡﹐普通卡+頭等卡)出來。

黃頭﹐這一個真係唔多樂觀。雖然車本身仍然存在﹐但係部車的狀況............﹐睇下肯唔肯大執一次囉。

講真﹐未來幾年港鐵真係有條件捐舊車出來﹐增加鐵路博物館的展品﹐增加展品的吸引性。
但係政府無心攪﹐另覓新地方擴大博物館﹐好大機會最終係浪費這個機會﹐接收真正的歷史展品的機會。

至於用紅磡站現時的月台範圍﹐真係唔多睇好﹐主要都係由終至今都會plan過﹐而家有計劃都有排研究。:L

如果有人有心希望有真車卡留下﹐倒不如做一個建議給政府及一班議員(不論黨派)﹐睇下可唔可以令政府考慮擴大現時鐵路博物館的規模﹐其間搵地方暫存新展品﹐待日後再展出。
頁: [1]
查看完整版本: [不務正業]紅磡站將來有冇可能做鐵路博物館