Alexfwk 發表於 2015-8-16 17:22

MLR未閂門開車&ERL閘門

話說今日MLR未閂門就行左少少,上曬報,見到啲回應類似係咁:
用大陸車係咁啦
國產車唔爆咪算好彩
呢啲回應令我諗起東鐵閘門咁,啲人係咁催快啲裝。
大佬啊,首先要做好啲加固,一陣個月台冧左你又嘈。
加上信號系統要換同埋新車門距唔同,唔通裝完幾年之後又拆過再裝咩。
如有錯處,請多多包容&指正。

dennis1990 發表於 2015-8-16 18:41

點解未閂門會郁到既 照計應該會落晒brake架喎

bjbus 發表於 2015-8-16 18:58

kei_hk 發表於 2015-8-16 19:32

原帖由 bjbus 於 2015-8-16 06:58 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我玩電車Go時候都習慣停穩以後就緩解,
不知道今次司機是否犯下這個問題?
正常情況下,司機只係按制關門及開車,視乎路線(車種)連開門制都唔需要按,無理由會係人為錯誤。

Sienta 發表於 2015-8-16 20:36

MLR 應該有 traction interlock
正常開門唔會人為郁到車
除非打咗MCB bypass咗

marcowong1011 發表於 2015-8-16 21:42

D 人乜x 嘢都話係big 6 真係很很煩
指正佢係來佬嘢又唔信, 仲要話你係5 毛
盲撐盲反嘅真係冇得救

cs8687 發表於 2015-8-16 22:51

回復 6# 的帖子

睇咗apple D留言la...有個人好聲好氣話架車不是M.I.C
但佢地死拗 話車底機件的是但一樣嘢一定係改用咗M.I.C
總言之每次發生事故,矛頭指向用M.I.C先至會引發事故...咁先至合佢地心意

kuma0723 發表於 2015-8-17 00:22

用ATO MODE架車開門之後,一定會鎖BRAKE......但自從加入關門廣播後,發覺架車一關門就立即開車,會唔會係D TO轉左用人手開車呢? 至於今次事件,究竟係TO轉用人手開車,停站之後放左BRAKE吖?定係信號問題....而家真係一個字形容: 謎

GK9141 發表於 2015-8-17 02:19

原帖由 cs8687 於 2015-8-16 10:51 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
睇咗apple D留言la...有個人好聲好氣話架車不是M.I.C
但佢地死拗 話車底機件的是但一樣嘢一定係改用咗M.I.C
總言之每次發生事故,矛頭指向用M.I.C先至會引發事故...咁先至合佢地心意 ... 好多人唔知東鐵新車係韓國車
但你都知香港人對中國牌子既產品一向印象好差
港鐵將全部市區線英國m-train換晒做中國牌子大陸車搞到港鐵本身已經唔好既型象更加插水
依家咪搞到有咩事都入晒大陸車數囉

GK9141 發表於 2015-8-17 02:21

原帖由 kuma0723 於 2015-8-17 12:22 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
用ATO MODE架車開門之後,一定會鎖BRAKE......但自從加入關門廣播後,發覺架車一關門就立即開車,會唔會係D TO轉左用人手開車呢? 至於今次事件,究竟係TO轉用人手開車,停站之後放左BRAKE吖?定係信號問題....而家真係一個 ... 會唔會係MLR已經太舊,老化既問題?
MLR其實已經過左使用壽命
頁: [1] 2 3
查看完整版本: MLR未閂門開車&ERL閘門