gsrc0525 發表於 2015-8-19 23:04

建議港鐵繼續優化各線班次:

港鐵近幾年已經不斷地加密班次,值得一讚,不過我希望港鐵可以因應狀況繼續微調各線班次,
始終有啲時段的班次並唔太吻合個乘客量。

市區四線平日班次(由最近車廠的站起計):
頭班車至0630:維持現有班次(4-5分鐘或以上)

0630至0715:2.5分鐘一班
開始多人返工,加上個早晨優惠計劃,乘客量顯著增加。
事實上,朝早七點幾未密車嗰陣,市區線都有難以上車嘅情況出現。

0715至0900:最繁忙時段,維持現有班次(最多2分鐘一班)

0900至0945:2.5分鐘一班
已經過咗最繁忙的時段,因為大部分公司一般返0900,返0930會比較少啲,返1000會仲少啲。
如果0900由上行尾站開始搭車,去到市中心都已經係0930,需求一定冇咁大,所以可以早啲疏車少少。

0945至1515:日間非繁忙時段,維持現有班次(3.5分鐘一班)

1515至1730:3分鐘一班(1615-1630前班次比較現時密,1615-1630後班次比現時疏)
呢段時間係放學時間,乘客量會高出非繁忙時段少少,但未到放工時段,所以唔會開好密。
其實咁早就晚繁係冇意思,因為多數公司放工時間係1800,少數放1730,更少數係1700,唔同幾十年前嗰陣,
有留意嘅話1800前搭車其實係好易上到車,轉車站人潮都係1815後先出現。

1730至~2100(大約係接駁至落馬洲尾車的時間):2分鐘一班(1915後班次比現時密)
呢段係多數市民的放工時間,加埋OT,七至八點後都仲有好多人放工,就算八九點車廂都仲好擠迫,有必要延長晚繁時間。

~2100至~2230(大約係按駁至羅湖尾車的時間):2.5分鐘一班(星期五晚2.5分鐘時段延長至2330)
已過最多人的放工時間,但因有唔少乘客放工後未必即時返屋企,所以都會有唔少需求,盡可能提供比較密的班次。

~周一至四2230/周五2330後:繼持現有班次(4-5分鐘或以上)

市區四線周六班次(由最近車廠的站起計):
除2000至2230之間可以加密至3分鐘一班外(現時為4分10秒一班,因為周六晚亦有不少人外出,故乘客量較多),其他時間都的班次不需改動。

而周日假期班次亦不需改動,另外其他東涌線西鐵線馬鞍山線的建議班次安排應該像市區四線般,0715至0900及1730至2100左右提供最密的班次,0630至0715、0900至0945及2100至2230之間提供次密班次。

KelvinSJ743 發表於 2015-8-20 18:10

D201 發表於 2015-8-20 21:20

那有時間做維修?

busfunfun 發表於 2015-8-20 22:08

唔知幾時香港可以同倫敦紐約接軌
開24小時服務 (好似Underground咁部分綫逢五六通頂都好)

ArnoldC 發表於 2015-8-26 00:55

原帖由 busfunfun 於 2015-8-20 22:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
開24小時服務 (好似Underground咁部分綫逢五六通頂都好)
換來嘅代價,
會唔會係星期六日日間停駛維修?

rkkwan 發表於 2015-8-26 21:21

原帖由 busfunfun 於 20/8/2015 10:08 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我唔知倫敦點做,但紐約好多線都係4軌,而就算唔係4軌(如Manhattan過Queens),因為有咁多條隧道,佢哋可以非繁時改行另一隧道內。呢D香港諗都唔使。

busfunfun 發表於 2015-8-27 10:00

London冇4軌不過開24既代價係執曬全線既票務處
改為全部用車站助理係閘口幫乘客解決問題

TommyS58 發表於 2015-8-27 18:38

其實周末通宵唔係唔得,只係唔好太密,例如20分鐘一班,只要就好曬轉車時間,照計都有捧場客嘅
至於人手方面,係1230~0530上車要俾附加費當俾番人工D staff啫
噤你唔係個個站都通宵嘛,例如欣澳站..........

kei_hk 發表於 2015-8-27 22:13

原帖由 TommyS58 於 2015-8-27 06:38 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實周末通宵唔係唔得,只係唔好太密,例如20分鐘一班,只要就好曬轉車時間,照計都有捧場客嘅
至於人手方面,係1230~0530上車要俾附加費當俾番人工D staff啫
噤你唔係個個站都通宵嘛,例如欣澳站.......... ...
00:30 便收付加費?

咪玩啦﹐平日尾車都未開啦:L

唔好講多﹐中環去荃灣尾車開 00:54 ; 車站開放時間去到01:14﹐自己評估下正常的尾車到站/開出時間。

大窩口去荃灣﹐尾車係 01:22 ﹐你估下 00:30 便開始收附加費﹐有幾多人無辜辜加價:L

Lelouch 發表於 2015-8-29 23:17

其實lunch time都好多人, 特別係港島線
有時真係會上唔到車, 或者夾硬迫上去
結果我宜家金鐘去上環/銅記都係叮叮算
頁: [1]
查看完整版本: 建議港鐵繼續優化各線班次: