kay 發表於 2006-5-3 17:20

會考宗教科問題

本人對呢科不太了解
呢科其實考咩多?
還有通常會問d乜野?
還有是不是要記晒所有背後的意義?
乙部又會是什麼形式?
希望有人幫忙解答,thanks

richardchan1988 發表於 2006-5-3 18:36

宗教科分天主教版本及基督教版本

甲部考耶穌基督生平 要從聖經中睇章節先可作答 答案有一部份可能響聖經中有啟示 但建議唔好照抄 大部份都係啟發性問題 需要明白其背後意義才能作答得好

乙部考個人及社會問題 可從聖經中取得答案 但如果concept清楚 可以唔用都得 得閒睇多D報紙都會有幫助

imagicas_kimi 發表於 2006-5-4 00:13

原帖由 richardchan1988 於 2006-5-3 18:36 發表
宗教科分天主教版本及基督教版本

甲部考耶穌基督生平 要從聖經中睇章節先可作答 答案有一部份可能響聖經中有啟示 但建議唔好照抄 大部份都係啟發性問題 需要明白其背後意義才能作答得好

乙部考個人及社會問 ...

咁請問, 報考既時候, 需唔需要分開天主教版本及基督教版本來報呢?

pcckw 發表於 2006-5-5 00:06

原帖由 imagicas_kimi 於 2006-5-4 00:13 發表

咁請問, 報考既時候, 需唔需要分開天主教版本及基督教版本來報呢?

是不需要的,因為甲部試題已有兩個版本,而乙部答題時的引用經文則
可以用天主教或基督教版本作答。

imagicas_kimi 發表於 2006-5-6 01:05

原帖由 pcckw 於 2006-5-5 00:06 發表

是不需要的,因為甲部試題已有兩個版本,而乙部答題時的引用經文則
可以用天主教或基督教版本作答。

那麼, 我想問,
我可以在不久的將來, 以自修生的名義去報考此科的嗎?

註: 我從來沒有在校內選修過此科目.

richardchan1988 發表於 2006-5-7 15:12

原帖由 imagicas_kimi 於 2006-5-6 01:05 發表

那麼, 我想問,
我可以在不久的將來, 以自修生的名義去報考此科的嗎?

註: 我從來沒有在校內選修過此科目.
可以
不過講真 當年考宗教都係為左應付一下學校 考黎都係「執」分 但成70%先有E攝牙縫都不夠.....難道樓主想讀神學:P

Kennethwu 發表於 2006-5-9 21:07

吹水科。當為考CLC的準備。

例子:
RS會問:試以聖經角度分析婚前性行為。
CLC會問:試以你研習中國文化所得,分析婚前性行為。

kay 發表於 2006-5-11 17:42

原帖由 richardchan1988 於 2006-5-7 15:12 發表

可以
不過講真 當年考宗教都係為左應付一下學校 考黎都係「執」分 但成70%先有E攝牙縫都不夠.....難道樓主想讀神學:P
天主教中學的必修科目,不論文理科都要讀

owen1234 發表於 2006-5-11 19:47

原帖由 kay 於 2006-5-11 17:42 發表

天主教中學的必修科目,不論文理科都要讀
無錯.
我校既聖經科都係必修科目
每次考試都寫唔到有point既答案
但之後聽番阿sir講答案,
好多時都明白答案既意思:L

3AV100@41A 發表於 2006-5-11 20:37

我想問易唔易pass?
要溫幾耐先ok?
thx~

*我下年要考
但係校內試強差人意
頁: [1] 2
查看完整版本: 會考宗教科問題