gsrc0525 發表於 2015-9-17 11:43

港鐵唔準人帶古箏搭車,搞到又俾人鬧!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150917/00176_020.html

而家好多學校都要學生學樂器,學校又未必夠位放到樂器,要學生袋住咁大件樂器搭車在所難免:L

前晚有個學生妹帶古箏搭車,點知去到大堂俾職員留難,結果一揚出去,俾好多人鬧地鐵:@

講真,古箏個體積晨早超晒標啦,一邊都過晒130cm,雖然係咁,但係你叫一個學生妹call van或者搭的士,本身無收入,又邊會咁有錢?

不過我從來未見過有客帶單車樂器高球袋搭車而俾職員趕,講真見親啲職員咪又係寧願多一事不如少一事,邊個唔想hea?唔知係咪有客投訴先迫住做野,我見過有客帶電腦椅搭車,明明張電腦椅係標準size,點知隔離位師奶睇唔過眼,就去鬧個職員話佢唔做野,最後個職員一面無奈勸帶電腦椅嗰個客,勸完一聲佢無理走咗。但係,如果職員主動留難位學生妹,咁就真係抵俾人鬧啦!乜古箏阻定過水貨客啲行李咩?

我明白港鐵點解要欺善怕惡,皆因水貨客太多兼太惡,試吓叫企上水班職員,好似前晚嗰幾位職員咁樣,連續一個星期48個鐘咁落力捉水貨客呀嗱,唔入廠都偷笑,日日兼俾水客問候全家:Q 反正職員保安都阻唔到班水客,水客根本唔當佢哋係執法者,不如喺上水每個閘口位置長放10個PTU仲實際啦;P

lolo58 發表於 2015-9-17 12:04

渣正泥做的確係學生妹唔岩
但正正今次係個學生妹 先咁大回響

其實D人拎 床褥 洗衣機上車等等
職員會睇唔到? 定還是因為學生妹容易烚...

`今次講鐵真係捉蟲

kitarolo 發表於 2015-9-17 12:43

學生妹不是怒漢嘛……

其實香港的確社會怨氣大
早前旺角A團體營運的小巴
因違泊被抄牌,卻有指B團體過
兩個街口有同樣情況卻不檢控……

規矩一直存在,選擇地執行
除涉及持份者利益外,而且會
順勢將積壓已久的不滿無限放大。

paul2357paul 發表於 2015-9-21 20:51

港鐵職員驚佢在港鐵範圍內彈古箏多於嫌果個古箏太大件?:$

AVD1 發表於 2015-9-22 15:00

原帖由 kitarolo 於 2015-9-17 12:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
學生妹不是怒漢嘛……

其實香港的確社會怨氣大
早前旺角A團體營運的小巴
因違泊被抄牌,卻有指B團體過
兩個街口有同樣情況卻不檢控……

規矩一直存在,選擇地執行
除涉及持份者利益外,而且會
順勢將積壓已久的不滿無 ...
咁未即係欺善怕惡囉。

我覺得真係唔可以怪香港人走去嘈港鐵,
如果港鐵真係可以做到一過 130 即捉,Ok fine 係冇問題,
問題係點解而家佢要有雙重標準先?
呢樣野佢又解釋唔到。

就算你講小巴單野都係一樣。
根本而家香港就係變左,近年經歷左咁多野,只可以 conclude 三點:
1)大陸人就係唔野得,
2)親政府又係唔會有事,
3)惡就係大哂
:@ :@ :@

nwfb1001 發表於 2015-9-22 16:10

單車就算拆o左鏕都應該超過尺寸限制? 點解又俾入?

kitarolo 發表於 2015-9-22 21:59

單車拆轆大部分情況都過130cm
不符合「大陸人唔惹得」「建制份子」
唯一解釋就係夠惡。

不過我見過入得港鐵,可輕易拆得
轆嘅單車售價都唔算便宜,唔通有錢
買單車無錢租客貨VAN?

Hisui 發表於 2015-9-23 00:49

單車拆轆比入是單車聯會同港鐵爭取回來的~
剛合併時係唔比單車入

gsrc0525 發表於 2015-9-23 08:02

原帖由 AVD1 於 2015-9-22 15:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁未即係欺善怕惡囉。

我覺得真係唔可以怪香港人走去嘈港鐵,
如果港鐵真係可以做到一過 130 即捉,Ok fine 係冇問題,
問題係點解而家佢要有雙重標準先?
呢樣野佢又解釋唔到。

就算你講小巴單野都係一樣。
根本而家香港 ...

我唔係幫MTR講好話,要知MTR係非常之重視安全,欺善怕惡係一個好無奈的事實。

水貨客帶大型物件入閘,俾人趕都唔會聽,冇鬧返職員轉頭已經萬幸,鬧人阿媽係小兒科,郁手打人起碼都有幾十單。試吓去Google search「水貨客」「打職員」就知咩事,直頭係可以威脅到職員的人身安全,怕惡係人之常情,係好難有效制止得到。

嗱前晚佐敦站先有單南亞裔斬人case,南亞裔惡起上嚟仲惡過水貨客多多聲,連警察都制止唔到班南亞裔呀,總結以上兩種情況,職員/保安 vs 水貨客 同埋 警察 vs 南亞裔,呢兩種情況執法者都買佢怕,除非有更高一級的執法者先比較有效對付到。警察已經係最高一級的執法人員,水貨客都仲可以由警察處理,但南亞裔呢?派解放軍?;P

要解決水貨問題,要由行政手段著手,而唔係由港鐵職員去硬碰硬,對大家根本無好處,用「更硬碰硬」的招數,每個閘口放PTU甚至有盾牌的警察,反而係個比較可行的方法。

nwfb1001 發表於 2015-9-23 10:22

原帖由 Hisui 於 2015-9-23 00:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
單車拆轆比入是單車聯會同港鐵爭取回來的~
剛合併時係唔比單車入

哦,原來係All passengers are equal but some are more equal
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 港鐵唔準人帶古箏搭車,搞到又俾人鬧!