timewater 發表於 2015-9-30 12:48

今日西鐵尖東站故障, 點解港鐵唔提下人美孚可以搭去尖咀/紅磡?

廣播只係話幾多分鐘延誤, 但點解唔提下乘客可以喺美孚站可以搭荃灣線去尖咀, 或者去經九龍塘去紅磡?
過海就用南昌站
分流走D乘客去唔同線唔好咩?

ricky 發表於 2015-9-30 20:44

感覺上港鐵的前九廣綫(西鐵綫)同前地鐵綫(荃灣綫)合併至今仍然唔協調,各有各做。

h2o 發表於 2015-10-1 01:02

我唔知佢地對修復時間的評估啦,但呢一刻叫人走,下一刻回復正常係被人鬧爆的最佳示範。

nickleung113 發表於 2015-10-1 12:57

我都覺得未做到預期中合併既效果,明明咁多優勢但都利用唔到

dogdog002 發表於 2015-10-1 13:05

不過好似話係全綫一齊拖慢晒,幾時先出市區都成問題,再講經九龍塘去紅磡分分鐘仲慢過壞左既西鐵

waterboy1984 發表於 2015-10-2 15:23

一來無錄音,二來車長站長都未必可以咁做

busfunfun 發表於 2015-10-2 20:03

其實重點係可能轉左仲慢過冇轉
到時真係捉蟲入屎忽:lol:lol

marcowong1011 發表於 2015-10-2 21:29

條條線本身都有自己嘅人去應付, peak hour 叫人轉去隔離棧迫死第二條線
醒目嘅唔使叫都會轉線, 或者跳槽
仲留係慢慢塞嘅...「好嘢, 又有籍口遲到:victory:」(設計對白)

lsc04d11 發表於 2015-10-5 20:21

最慘係架車去到美孚站,或者去到南昌站都未知有事發生……
我上次o係尖東站出,聽到話輕鐵有野,行到去尖沙咀站既幾分鐘路程,仍然未聽到係邊一段。輕鐵咁多個站,如果天水圍區有事,751可能有事,但起碼505/507等完全不受阻,唔通我又嚇怕左而唔搭鐵?
你有事發生,總可以說出是哪個站吧,會因骨牌效應而影響邊個站我就知未必即時公佈到,你俾乘客自己抉擇嘛。
你連天水圍區都唔肯講,我真係……嬲死。(好彩當時我係出緊市區返工je)

JC8385 發表於 2015-10-6 18:21

當日最大敗筆係冇講部份列車係南昌清客
最少你都俾客自己take risk呀
頁: [1]
查看完整版本: 今日西鐵尖東站故障, 點解港鐵唔提下人美孚可以搭去尖咀/紅磡?