Wright---AVW16 發表於 2006-5-5 10:46

我班同學胡亂開空調

自今年四月開始,天氣漸熱,但氣溫只是約24~29℃,同學們已天天要開空調,但他們很多都穿著背心,4月11日前更仍有人穿冬季tim!我個人比較耐熱,風扇便行,看到同學這樣開空調,所以每次開空調,我都不理三七廿一去反對,反而同學話我痴線、叫我收皮!且老師也穿很多衣服,未能以身作則,教員室比課室更早開空調,令我覺得很無奈。

marioso 發表於 2006-5-5 11:44

就算溫度唔高(對我黎講27-29度已經好高- -)
但係而家濕度高wor,行多陣個身都濕哂"立"哂啦

冷氣機其實唔只"冷氣" ga ma,仲有抽濕功能
開左個身都舒服d 啦

cruisesnet 發表於 2006-5-5 12:35

你反對既原因係因為你比較受得熱,吾覺得需要開冷氣
但係其他人未必好似你一樣地受得熱

kay 發表於 2006-5-5 12:41

但換一個角度來講,你每月都有交雜費,裡面有冷氣費+維修費
若果唔開冷氣的話,心理上都覺得個筆錢最後都不能夠得到應得的服務。
所以有人抱著我有交冷氣費的心態來開冷氣

大聲公 發表於 2006-5-5 13:55

而家有d學校o既電費都好勁下,好多都係因為開得冷氣多而引致的,

我就一句講晒:心靜自然涼

佢開唔開都無咩所謂...

andy_chiukaki 發表於 2006-5-5 16:18

原帖由 kay 於 2006-5-5 12:41 發表
但換一個角度來講,你每月都有交雜費,裡面有冷氣費+維修費
若果唔開冷氣的話,心理上都覺得個筆錢最後都不能夠得到應得的服務。
所以有人抱著我有交冷氣費的心態來開冷氣

以前都有過呢d同學, 溫度唔高但係用呢個理由開冷氣, 有d人更著住冷衫, 真係幾黑人憎, 但係又無辦法阻止~"

溫室效應, 節約能源, 冷氣機放出的熱會影響到別人呢d原因對呢類人完全冇用,

呢類人最緊要自己可以享受, 地球好快就會比呢d人累死~

Wright---AVW16 發表於 2006-5-7 15:06

部空調絕對唔涼~

JX9097 發表於 2006-5-7 15:14

呢個世界就係咁...
又要著褸,又要開冷氣

但係冇計ga bo...
開冷氣係學生選擇
其實主因都係學枚定額咁收冷氣費
令到學生覺得要「開盡」佢r
從而令到自己覺得呢筆錢冇白使

大聲公 發表於 2006-5-7 15:25

原帖由 JX9097 於 2006-5-7 15:14 發表
呢個世界就係咁...
又要著褸,又要開冷氣

但係冇計ga bo...
開冷氣係學生選擇
其實主因都係學枚定額咁收冷氣費
令到學生覺得要「開盡」佢r
從而令到自己覺得呢筆錢冇白使

好多學生都係抱個咁o既心態:交左冷氣費就要開冷氣
但係...佢地唔知學校為左佢地o既涼快而換來一筆巨額o既電費
而家d學生嬌生慣養,好似無左冷氣就會死咁....唉.....

學校應該咁做:唔除冷衫唔准開冷氣!如果有d人病左就例外la

JX9097 發表於 2006-5-7 15:29

原帖由 大聲公 於 2006-5-7 15:25 發表

好多學生都係抱個咁o既心態:交左冷氣費就要開冷氣
但係...佢地唔知學校為左佢地o既涼快而換來一筆巨額o既電費
而家d學生嬌生慣養,好似無左冷氣就會死咁....唉.....

學校應該咁做:唔除冷衫唔准開冷氣!

其實我見到好多學生(尤其女生)大熱天時仲著住件長袖冷衫...
main pt.仲要係通處走
真係睇見到覺得熱=.="

但係...冷氣機已經成為新一代必備消暑佳品
如果著冷衫唔俾開冷氣...
真係暴動都似=.="
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 我班同學胡亂開空調