ytxmobile 發表於 2015-10-6 19:00

【腦洞大開】東涌綫及機場快綫共用閃燈路綫圖

最近本人在MTRiders的FB專頁和Youtube看到東涌綫列車行駛機場快綫的畫面。
於是本人就腦洞大開:如果東涌綫列車和機場快綫列車共用一幅閃燈路綫圖,是否會好些呢?
本人就製作了這樣一幅圖。

圖中模擬的是東涌綫下行(往香港)的閃燈圖畫面。

leochill 發表於 2015-10-7 10:24

開一條「機場慢線」服務商業上係唔可行的,因為雖然由機場去香港要停多4個站慢10分鐘,
但停埋荔景南昌呢D 轉車站, 成條慢線就會比快線方便好多, 搶走快線唔少生意,
更唔好講呢條慢線要收幾多錢, 同埋機場站要整閘機呢D 技術問題了

如果港鐵係一間公營機構佢應該要咁做, 因為要以乘客利益為大前題,
但而家佢係商業機構, 乜都以搵錢為先, 睇唔到佢會做蝕錢嘅事

RE2303 發表於 2015-10-6 19:06

其實都好少機會要真係用東涌綫車清人,同埋而家東涌綫車行機場快綫車前都會貼返指示,車站廣播亦充足,而如果整共同閃燈圖反而有可能令平日運用時混淆。

ytxmobile 發表於 2015-10-6 19:16

RE2303 發表於 2015-10-6 19:06
其實都好少機會要真係用東涌綫車清人,同埋而家東涌綫車行機場快綫車前都會貼返指示,車站廣播亦充足,而如 ...

但係市區四綫共用閃燈圖唔係一樣好地地?

dogdog002 發表於 2015-10-6 20:19

ytxmobile 發表於 2015-10-6 19:16
但係市區四綫共用閃燈圖唔係一樣好地地?

應該話其實東涌綫應該用市區閃燈圖

lpc 發表於 2015-10-6 21:15

索性轉用LCD啦
重搞咁多野:L

HF3204@243M 發表於 2015-10-6 22:01

龜龜會多謝你
度條橋將 A 線用 E 車;P

cn2661_2d32 發表於 2015-10-6 23:15

HF3204@243M 發表於 2015-10-6 22:01
龜龜會多謝你
度條橋將 A 線用 E 車

個人唔mind佢出條平價版站站停, 以機場做尾站嘅東涌線服務
Heathrow Express同Heathrow Connect都係類似服務. 一個平一個貴.

HF3204@243M 發表於 2015-10-7 06:27

cn2661_2d32 發表於 2015-10-6 23:15
個人唔mind佢出條平價版站站停, 以機場做尾站嘅東涌線服務
Heathrow Express同Heathrow Connect都係類似 ...

大部份龍仔城仔 E 線都係機場做總站

dogdog002 發表於 2015-10-7 11:59

HF3204@243M 發表於 2015-10-7 06:27
大部份龍仔城仔 E 線都係機場做總站

明顯兩間公司都後悔緊,
俾左甜頭客就咪洗可以收番
城仔先將E綫調去無雷公咁遠
龍記又再密密開新A綫唔開E綫
其實東涌綫咪做緊慢綫
只係要你搭多一程S1

頁: [1]
查看完整版本: 【腦洞大開】東涌綫及機場快綫共用閃燈路綫圖