咖喱 發表於 2015-11-6 00:30

赤泥坪 --> 灣仔會展(會議道)

平日下晝約 4 點岀發
暫時只諗到 72/72A -> 280X -> 905/978
車程不太長, 但等車嘅時間都偏耐

因有需扶拐扙嘅老人家同行, 而且行動併不太方便
需選擇經不太多斜路, 樓梯之路線前往

請問各位版友, 仲有無其他更快更方便嘅路線可提供 ?? Thx

cong 發表於 2015-11-6 00:46

hkth 發表於 2015-11-6 08:01

如首程是九巴72的話, 大可直接乘坐到深水埗大埔道薩凡納藝術設計大學(香港)(即前九龍裁判法院)下車, 轉乘九巴6到尖沙咀碼頭再轉乘天星小輪的.

咖喱 發表於 2015-11-6 09:08

cong 發表於 2015-11-6 00:46
73A > 第一城 > 88R, 近演藝學院條天橋可以經商場上唔需要行樓梯

請問師兄, 果段時間 88R 車程要幾耐 ? Thx

dcyw 發表於 2015-11-6 10:24

若第一程是乘九巴72到沙田市中心,亦可選擇轉乘九巴81到彌敦道(近運動場道)〔太子鐵路站分站〕下車,到後方巴
士站轉乘隧巴905,縱然乘車時間應會比轉乘280X,但班次上應可有一定程度的彌補,建議留意兩線的ETA。

cong 發表於 2015-11-6 16:45

Gary_B 發表於 2015-11-10 17:01

72 > 905

元洲街行番出長沙灣道

過左欽洲街先轉車 條街少人行D

GCx468 發表於 2015-11-11 10:46

扶拐杖wor, 勿忘88R一定唔係低地台! 72 72A搭中白板如中六合彩$40

GCx468 發表於 2015-11-11 10:49

Gary_B 發表於 2015-11-10 17:01
72 > 905

元洲街行番出長沙灣道

營盤街站--欽州街站, 應該步行不到200米

咖喱 發表於 2015-11-11 15:08

GCx468 發表於 2015-11-11 10:46
扶拐杖wor, 勿忘88R一定唔係低地台! 72 72A搭中白板如中六合彩$40

唔係低地台都無所謂, 因為 88R 夠直接
唔需要再轉車, 岀到灣仔又可以上商場過會展
頁: [1]
查看完整版本: 赤泥坪 --> 灣仔會展(會議道)