DC3938 發表於 2006-5-7 13:49

每逢開機時要set 過standard CMOS 入面個時間

如果唔係佢就會睇相無晒色,
唔想每逢開機時都要set過,可以點做?

ATE24 發表於 2006-5-7 13:55

換電……換o左底版上面粒鈕型電。

DC3938 發表於 2006-5-7 14:15

原帖由 ATE24 於 2006-5-7 13:55 發表
換電……換o左底版上面粒鈕型電。
點樣拆出來換?

ATE24 發表於 2006-5-7 15:27

如果你係砌機o既,你平時拆開個機箱,望o下塊主機版你應該會見到粒鈕型水銀電池。
唔使諗喇,用少少技巧拆佢落o黎,去五金舖買粒新o既番o黎,裝返落去後清一清 CMOS。
開過機入 BIOS set 過o的o野 就得。

superay 發表於 2006-5-11 09:43

底板用的電池,一般是CR2032
買的時候留意價錢,一般單買約$4-7左右
試過問過不少店鋪,很多會獅子開大口,賣成$15甚至$25都聽過,論壇更加聽過$40一粒,要小心。

FX8173 發表於 2006-5-11 21:20

原帖由 superay 於 2006-5-11 09:43 發表
底板用的電池,一般是CR2032
買的時候留意價錢,一般單買約$4-7左右
試過問過不少店鋪,很多會獅子開大口,賣成$15甚至$25都聽過,論壇更加聽過$40一粒,要小心。

邊使咁貴…鴨記 $13/5粒﹗

ATE24 發表於 2006-5-11 21:27

原帖由 FX8173 於 2006-5-11 21:20 發表

加埋車錢……點都唔夠樓下買咁平啦…… ;P

superay 發表於 2006-5-12 14:55

原帖由 FX8173 於 2006-5-11 09:20 PM 發表

電腦一般3年以上才需要換1粒電,買5粒會不會太多呢?

s3n370 發表於 2006-5-13 00:28

小弟部電腦時鐘都出佐問題。

呢幾日一開佐windows,發現右下角顯示的日期時間錯佐。
一般都係慢佐幾個鐘甚至超過一日。
而小弟每次較完個鐘後,第二日再開機,個鐘同樣係慢佐。
不過其他運作似乎無乜問題。

請問部機出佐乜問題?

s3n370 發表於 2006-5-13 00:29

原帖由 superay 於 2006-5-12 14:55 發表

電腦一般3年以上才需要換1粒電,買5粒會不會太多呢?

可以散買嘛...
頁: [1] 2
查看完整版本: 每逢開機時要set 過standard CMOS 入面個時間