groom1002 發表於 2015-11-19 14:04

香港大學站為何唔像彩虹站式預留月台?

香港大學站將來是港島線/南港島線西段轉車站,但點解唔用彩虹站式預留月台?即中間路軌係南港島線西段,屆時南港島線西段乘客可同一層跨月台轉乘港島線往堅尼地城/柴灣

jackson1003 發表於 2015-11-19 15:01

彩虹站中間路軌主要係用黎出入車廠, 如果要預留位, 好似當年鑽石山站咁整都足夠啦 (慳成本好多)

busfunfun 發表於 2015-11-20 05:22

整埋預留位可能今日都仲係「往上環列車即將到達...」

dogdog002 發表於 2015-11-20 21:55

jackson1003 發表於 2015-11-19 15:01
彩虹站中間路軌主要係用黎出入車廠, 如果要預留位, 好似當年鑽石山站咁整都足夠啦 (慳成本好多)
...

但係而家香港大學站好似連預留結構都無整到

鑽石山站預留左,但係沙中綫又唔用

又因為怕影響龍翔道唔肯改成對面轉乘

不過西段有排都未上馬

kinkisharyo 發表於 2015-12-13 12:19

整咗咁多預留位大部份都係用唔著,我係港鐵都唔會再整啦

oman 發表於 2015-12-13 12:34

dogdog002 發表於 2015-11-20 21:55
但係而家香港大學站好似連預留結構都無整到

呢個係錯到不得了o既決定!

又話同月台轉乘會拖慢完工日期,而家就毋其他原因遲超過一年!
而之後市民就要行上行落

hokachung 發表於 2015-12-14 00:55

kinkisharyo 發表於 2015-12-13 12:19
整咗咁多預留位大部份都係用唔著,我係港鐵都唔會再整啦

西港島綫係自己project,洗凸左要自己填氹,所以咪慳得就慳lor
南港島綫(東段)都係一樣,所以啲咩西段預留位啊、連接港島綫嘅側綫咪cut得就cut lor
到時要起南港島綫(西段)先算啦

沙中綫、高鐵係政府project,洗都係洗政府錢,所以咪有「遠見」啲lor
沙中綫金鐘調頭隧道就預留延伸去中環南,
高鐵就預留羅湖分岔線,甚至諗埋延伸過海添

MMMMM 發表於 2015-12-14 13:04

因為無用,又唔知起唔起,之前預留架構無幾多用得著(或者係唔用)
頁: [1]
查看完整版本: 香港大學站為何唔像彩虹站式預留月台?