GCx468 發表於 2015-11-19 17:10

港鐵客務中心發售綠色長者八達通實況與官方標準

65歲或以上長者才可用長者八達通, 人人都知.
如果唔事先申請個人八達通, 65歲生日當天, 朝早就去客務中心買張綠色八達通, 按官方程序, 可以買到嗎?
(如果買唔到, 應該係"長者卡"問題) 如官方程序有要求對黃色長者卡, 甚至身分證的話, 有無人知長者卡可否65歲生日前預先拎? 申領又是否即日辦妥?

實際情況又點? 個樣keep得差D, 老D, 就算官方有指明要求查呢查路, 都唔駛查? 64/63/62歲 個樣Keep得差都隨時買到一張在手?

簡單地問就係: 賣張綠色八達通, 職員是寬鬆還是嚴謹?

利申: 出自好奇, 發問此問題並不代表自己/家人/情人有人即將踏入65歲

kei_hk 發表於 2015-11-19 17:21

由始至今﹐呀豬呀狗都可以買各款的八達通﹐沒有任何限制。

即係只要有CASH﹐小朋友可以買成人 或 長者卡﹐長者可買小童卡........

busfunfun 發表於 2015-11-20 05:18

樓主諗多左啦
租用版八仔係冇購買限制
唔通要個3歲半小朋友自己買粉紅色八仔??

之前有個人係facebook非官方MTR組織話
遊客車飛亦都冇購買限制
只有使用限制
係真唔係信不信由你

dogdog002 發表於 2015-11-21 01:59

busfunfun 發表於 2015-11-20 05:18
樓主諗多左啦
租用版八仔係冇購買限制
唔通要個3歲半小朋友自己買粉紅色八仔??

後者就睇個CS鬆唔鬆手咋

跟規矩要遊客先買到

有次係迪迪尼站想買米奇版全日票

點知被個CS話問係唔係遊客:'(

busfunfun 發表於 2015-11-21 04:39

dogdog002 發表於 2015-11-20 17:59
後者就睇個CS鬆唔鬆手咋

跟規矩要遊客先買到

你講迪迪尼綫全日通??
呢個係冇使用同購買限制WO
我諗係賣飛果個唔清楚姐

rkkwan 發表於 2015-11-21 22:27

另一個point:政府未搞$2前,60-64可以用普通(非個人)長者八達通坐城巴攞半價。

dogdog002 發表於 2015-11-22 10:09

busfunfun 發表於 2015-11-21 04:39
你講迪迪尼綫全日通??
呢個係冇使用同購買限制WO
我諗係賣飛果個唔清楚姐

NONONO 係迪迪尼版遊客全日通

lsc04d11 發表於 2015-11-24 20:58

回應長者卡問題

我老豆今年4月生日,我就請定假陪佢去長者卡辦事處(灣仔)搞,交左Form,俾左相之後,一個鐘就拎得!勁快!

而家城巴60至64歲既半價優惠只限個人八達通用,所以話,一早申請個人八達通就最正!(差在八達通1997年才有)
其實由學生年代申請張個人八達通,等等等到呢班人都65歲既時候……其實好多人都真正擁有一張個人八達通(差在遊客者),到時唔應該再分成人、長者吧,只在個人八達通卡上配身份便可
(當年又話智能身份證做八達通呢……如果真係實行到,就更加……)

busfunfun 發表於 2015-11-25 03:16

lsc04d11 發表於 2015-11-24 12:58
回應長者卡問題

我老豆今年4月生日,我就請定假陪佢去長者卡辦事處(灣仔)搞,交左Form,俾左相之後,一個 ...

智能ID card 加八達通 會唔會就係某官所講既正面官商勾結

kei_hk 發表於 2015-11-25 10:03

busfunfun 發表於 2015-11-25 03:16
智能ID card 加八達通 會唔會就係某官所講既正面官商勾結

我只會考慮智能ID + 八達通卡﹐我的個人資料便需要同私人公司共用﹐會唔會私人公司再把我的個人資料共用?

最初可能只有八達通會共用資料﹐之後可能又多一間私人公司﹐再之後又一間.........

到時點去有效控制個人資料?
政府都有責任去保障市民的個人資料的。

雖則話唔少人申請了個人八達通﹐同已把個人資料交給八達通﹐但最少係經你自己同意接受﹐係你自己交資料給他們﹐唔係「資料自動轉移」。

頁: [1]
查看完整版本: 港鐵客務中心發售綠色長者八達通實況與官方標準