Andy_Chan 發表於 2006-5-9 08:59

(討論) 應否贊成會考作弊刑事化

http://hk.news.yahoo.com/060509/12/1nnbf.html

你們贊成會考作弊事件列為刑事化 ??

( eg. 如果生效的話, 會考作弊列為刑事案件處理, 留下刑事紀錄, 將來升學就業必定會有影響, 但唔知需要入獄?? )

jorg 發表於 2006-5-9 12:18

原帖由 Andy_Chan 於 2006-5-9 08:59 發表
http://hk.news.yahoo.com/060509/12/1nnbf.html

你們贊成會考作弊事件列為刑事化 ??

( eg. 如果生效的話, 會考作弊列為刑事案件處理, 留下刑事紀錄, 將來升學就業必定會有影響, 但唔知需要入獄?? )
同意
作弊的後果應該同請槍ge罪名睇齊

superay 發表於 2006-5-9 13:15

干擾手機訊號的器材一早已經有,但法例問題,不能使用!

公開考試作弊,應該列為刑事,因為嚴重破壞了社會的平衡!

guia 發表於 2006-5-9 13:45

原帖由 superay 於 2006-5-9 13:15 發表

作弊等於 存心欺騙, 必需嚴懲!!

Kennethwu 發表於 2006-5-9 21:03

贊成

jorg 發表於 2006-5-9 21:15

原帖由 guia 於 2006-5-9 13:45 發表

作弊等於 存心欺騙, 必需嚴懲!!
而家作弊最高刑罰都係取消哂全部科目成績
我個人覺得咁罰就真係輕得滯
就算作弊唔刑事化
都要罰返作弊果個人全科u哂
仲要10年內唔可以報考會考:@

Ketsu 發表於 2006-5-10 12:02

原帖由 superay 於 2006-5-9 13:15 發表

咁呢條法例真係需要修改下喎...

原帖由 jorg 於 2006-5-9 21:15 發表

而家作弊最高刑罰都係取消哂全部科目成績
我個人覺得咁罰就真係輕得滯
就算作弊唔刑事化
都要罰返作弊果個人全科u哂
仲要10年內唔可以報考會考:@

咁又太嚴
作弊o者
又唔使話唔俾佢10年內考試
因為咁樣幾乎係等同剝奪哂
佢響求學黃金時期升學既權利
(如果你要一個人會考u哂兼十年內冇得再考
你差唔多等同逼佢輟學)
係要唔俾我覺得一年已經夠

其實我都贊成會考作弊刑事化

3ASV196 發表於 2006-5-10 12:38

原帖由 Ketsu 於 2006-5-10 12:02 發表

咁又太嚴
作弊o者
又唔使話唔俾佢10年內考試
因為咁樣幾乎係等同剝奪哂
佢響求學黃金時期升學既權利
(如果你要一個人會考u哂兼十年內冇得再考
你差唔多等同逼佢輟學)
係要唔俾我覺得一年已經夠

其實我都贊成會考作弊刑事化

既然講到有d 做法會太嚴, 甚至剝奪權利, 其實如果
作弊刑事化, 即將會有案低, 其實對佢成世人都有
影響, 包括升學, 搵工, 出國, 移民..... 咁講仲嚴重
過10年內唔俾佢考試, 即其實我都最憎人作弊, 係
無誠信的表現, 幾叻都無用, 但會考本身亦係香港
教育其中一個過程, 處理作弊也是教育一環, 如果將
作弊刑事化, 即將一d教育問題拎去俾警方同法庭處理,
其實是否合適, 真係要諗清楚, 一個學生, 同一個出黎
做野的人, 唔同正正係, 學生係會有機會改正, 如果
作弊刑事化, 又有無違反到教育的基本概念?

大聲公 發表於 2006-5-11 00:03

咁樣...
未免嚴重左少少bo....
但係而家時下o既青少年好難管得好,唔刑事化阻嚇佢地係唔得ge
始終HKCEE係for任何人報考,作左弊,必需嚴懲!
我都贊成

JX9097 發表於 2006-5-11 19:07

同意~
因為法律只「適用」於犯法之人身上
對於大部份唔會出貓嘅考生
懲罰有幾嚴重都乜影響
頁: [1]
查看完整版本: (討論) 應否贊成會考作弊刑事化