E21A 發表於 2016-1-15 19:44

2016年中華民國總統選舉討論

根據現時民調結果,民進黨的蔡英文如無意外可以順利入主總統府
而立法院方面本人相信民進黨能夠取得大多數席位。

少少愚見:
本人反而擔心蔡英文現時挾持住咁強大既民意,台灣人會否對其期望過高以致上任後民意大幅下跌,社會出其出現不滿情緒。
特別係兩岸關係呢個咁敏感方面,現時淺藍,中間,淺綠深綠都都歸向蔡英文。對外又有北平共幫虎視眈眈。
黠樣可以平衡各方面利益將會係一大考驗。始終'維持現況'並唔係一個滿意答案(特別係對於深綠個班)

anyway,預祝蔡主席當選中華民國總統:lol台灣未來政通人和,經濟再次起飛。

LF5502 發表於 2016-1-16 02:44

台獨了,然後呢?:o

要認真諗.......

AVD1 發表於 2016-1-16 11:21

台灣政居向來都係藍完就綠,綠完就藍,美國都係一樣,
而家講咩都冇用,等蔡英文上台之後就見真章 ……

LF5502 發表於 2016-1-18 23:36

AVD1 發表於 2016-1-16 11:21
台灣政居向來都係藍完就綠,綠完就藍,美國都係一樣,
而家講咩都冇用,等蔡英文上台之後就見真章 ……   ...

無錯,尤其起反中情緒高漲之下,蔡英文都係得 689萬票

馬英九 08年係 >760萬
做左4年,民意損耗之下都仲有 689萬票

AVD1 發表於 2016-1-19 11:58

LF5502 發表於 2016-1-18 23:36
無錯,尤其起反中情緒高漲之下,蔡英文都係得 689萬票

所以?
其實而家幾多票根本就唔重要,最重要就係台灣而家唔係搵個親共 o既黨去管。

共產黨有種就幫蔡英文失蹤囉。

LF5502 發表於 2016-1-20 00:36

AVD1 發表於 2016-1-19 11:58
所以?
其實而家幾多票根本就唔重要,最重要就係台灣而家唔係搵個親共 o既黨去管。

4年之後,蔡英文跌票,藍粉出返黎投票

結果難料

AVD1 發表於 2016-1-20 11:01

LF5502 發表於 2016-1-20 00:36
4年之後,蔡英文跌票,藍粉出返黎投票

結果難料

四年之後先算,
邊有人知四年之後咩事,分分鐘習大大自己都管唔掂中共 ……
頁: [1]
查看完整版本: 2016年中華民國總統選舉討論