DA78 發表於 2016-2-4 00:57

觀塘線彩虹特車一問

見到pids
有啲好奇太子去彩虹嘅車係咪會停去油麻地月台?

hugo85x 發表於 2016-2-4 01:08

會唔會顯示屏出錯,定調錯路軌?我覺得㗎車應該是去試緊觀延路段,可能司機啱啱兜完一轉唔記得轉方向,連累埋個screen都一齊錯落去,啲司機真係疏忽啦,好才不是繁忙時間,一陣啲人又好似鬼叫咁樣鬧港鐵啦!

48x 發表於 2016-2-4 01:30

晚晚深夜都係咁樣顯示,冇乜特別...

HU6455 發表於 2016-2-4 12:47

市區線個顯示器向來都有D古古怪怪既問題, 唔似西鐵果D咁準

JR5204@26M 發表於 2016-2-5 17:20

下行往彩虹尾車過後,鑽石山至油麻地所有下行舊式PIDS都會顯示彩虹 xx分鐘,原因不詳
但LCD PIDS唔會有咁既顯示

busfunfun 發表於 2016-2-5 19:02

反而往觀塘方向個pids又冇出野

toyl 發表於 2016-2-9 23:33

JR5204@26M 發表於 2016-2-5 17:20
下行往彩虹尾車過後,鑽石山至油麻地所有下行舊式PIDS都會顯示彩虹 xx分鐘,原因不詳
但LCD PIDS唔會有咁既 ...
純粹因為系統無睇架車目的地有無過咗本站月台,如果彩虹個波口撥咗去掘頭路無訊號的話反而會無嘢出。
情況類似九龍灣站遇正下班車返廠,要等個波口撥返比正線用先有下班車顯示。(所以鑽石山站往油麻地顯示不時會見到彩虹攝車入線下 4分鐘> 0分鐘 的景況)

新系統呢,暫時見彩虹有不載客車經過3號月台入線時,反而3號月台繼續無顯示,4號月台顯示不載客列車。

toyl 發表於 2016-2-9 23:35

busfunfun 發表於 2016-2-5 19:02
反而往觀塘方向個pids又冇出野

通常最尾兩班車開車時根本個個站都已經熄咗PIDS
頁: [1]
查看完整版本: 觀塘線彩虹特車一問