marcowong1011 發表於 2016-2-22 16:59

天榮站臨時月台 (8/6: 上蓋接近完成, 正掘路鋪路軌)

六號月台對面現正興建一個臨時月台, 設計同典型嘅月台一樣
六號月台尾嘅行人路亦有位置圍封, 會用作"construction of cable ??? (睇唔清楚)"
預計12 月完工
更多相片今明兩日上載 (file size 太大)
(Windows 10 Mobile 唔知點解up 唔到Camera roll folder 嘅相, 即使file size 小於小弟嘅5.2 MB上限)

Sienta 發表於 2016-2-22 19:00

遲下(約干年後)會變天榮depot ;P

btw 班$$仔有幾年都冇得係天榮落腳放break

27131118 發表於 2016-2-22 20:42

臨時月台個頂蓋係新款玻璃頂定係舊式鐵皮頂?

Sienta 發表於 2016-2-22 21:57

你認為呢;P

marcowong1011 發表於 2016-2-22 23:02

設計同典型嘅月台一樣

dogdog002 發表於 2016-2-23 00:11

新款玻璃頂係用黎貼廣告;P
而唔係用心聽用心做:loveliness:

所以呢類山卡啦站想用玻璃算吧啦

marcowong1011 發表於 2016-2-24 21:25

通告:

Platform 6 尾部行人路, 掛住嘅contact info, 上面印住嘅contract no. (K1083-14C) 同第一次邀資格預審嘅唔同(K1083-13C):

第一次邀資格預審:
http://web.archive.org/web/20130207170205/http://www.mtr.com.hk/eng/tenders/K1083-13C.html

groom1002 發表於 2016-2-24 23:20

點解新支線通車時唔順便係6號月台對面整新月台?搞到宜家705/751北行兜半個迴圈入站

dogdog002 發表於 2016-2-24 23:33

groom1002 發表於 2016-2-24 23:20
點解新支線通車時唔順便係6號月台對面整新月台?搞到宜家705/751北行兜半個迴圈入站
...
可能果時天榮站係營運中既車站?

不過九/港鐵又好得閒走去搬當時720 721 月台由2,3 號搬去 751 701 既 4,5號 (大概)

兼且又走拆左部分2,3 號月台既上蓋 同時又裝番 4,5 號月台既上蓋

偏偏無人用既 1 號月台個上蓋又完整

PoohPoohJoe 發表於 2016-2-29 03:43

可能當年就咁前後加路軌駁新支線會方便啲
印象中當年都係封左站兩晚就搞掂
反而而家應該因為要起樓(?)
要將個站清空
所以先焗住起條新軌打直過..?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 天榮站臨時月台 (8/6: 上蓋接近完成, 正掘路鋪路軌)