horsedog83 發表於 2016-3-16 17:22

(有相)消防及救護學院有架新千九

http://www.am730.com.hk/fresh/files/module/news/21451/0/gallery/201603161405033gallery.jpg
圖片來源
http://www.am730.com.hk/fresh/article/21451

應該係消防叫港鐵幫手買車訓練

kei_hk 發表於 2016-3-16 17:46

其實重組完批 1900﹐係會有4個頭卡多出來的﹐唔係太大必要買一個全新的車卡去做訓練。

靠估 :

會唔會這一卡真係MTR 多出來的其中一個車卡?
即係而家東鐵調走去西鐵重組﹐已經有車頭多出﹐搬了過去。

定係根本係仿製品﹐係假車一部?

CSE 發表於 2016-3-16 18:26

呢卡應該係長年擺係八鄉車廠做零件車嘅試製千九車卡D201

JR800 發表於 2016-3-16 20:51

咁新淨...以買多d喎 ~

買佢,價錢應該唔平...:lol

Hisui 發表於 2016-3-16 22:16

JR800 發表於 2016-3-16 20:51
咁新淨...以買多d喎 ~

買佢,價錢應該唔平...

架舊D201長擺西鐵廠入面未出過街做生意 新淨是應該

HV9990 發表於 2016-3-16 23:02

點會特登買卡新車返黎擺?政府係咪有錢到咁;P

marcowong1011 發表於 2016-3-16 23:31

架D201 晚年擺八鄉就人所共知呀
咁2009 年東西鐵路軌接通之前又擺係邊??
何東樓, 大圍, 定早係八鄉落成之時已經用拖架拖咗過去??

Hisui 發表於 2016-3-16 23:43

marcowong1011 發表於 2016-3-16 23:31
架D201 晚年擺八鄉就人所共知呀
咁2009 年東西鐵路軌接通之前又擺係邊??
何東樓, 大圍, 定早係八鄉落成之時 ...

03年參觀西鐵廠時 D201已經係度

waterboy1984 發表於 2016-3-17 14:03

HV9990 發表於 2016-3-16 23:02
點會特登買卡新車返黎擺?政府係咪有錢到咁

聽講呢卡係當年做左嘅樣版車,雖然識行識走,但唔合載運要求所以唔用得!

後尾再造過,合約嘅野我唔知,個人估計,呢卡有可能因為唔合格而唔洗錢的...

Sienta 發表於 2016-3-17 16:37

1027都會送畀消防;P
頁: [1] 2
查看完整版本: (有相)消防及救護學院有架新千九