ac 發表於 2006-5-14 09:19

Excel 功式兩問 (IF) ?

請問 Excel 中的 IF 是什麼功式來的,又有什麼用處,它算不算是 Excel 中出名外常用的功式?

如果 Excel 唔識 IF,又算不算不可接受?

另外,大家在 Excel 中,除了加減乘除外,大家又 常用 及 識用 什麼功式,

在日常辦公室當中,Excel 只識 加減乘除 是足不足?

cong 發表於 2006-5-14 10:38

cruisesnet 發表於 2006-5-14 12:06

原帖由 ac 於 2006-5-14 09:19 發表

請問 Excel 中的 IF 是什麼功式來的,又有什麼用處,它算不算是 Excel 中出名外常用的功式?

如果 Excel 唔識 IF,又算不算不可接受?

另外,大家在 Excel 中,除了加減乘除外,大家 ...

if ok有用.
係比一d條件,如果符合既就抽出來 and or 做其他野
eg.用成績(%)去比grade....

一般做野吾識if都吾係太有所謂

我自己就好少少,因為學校有教

053h4 發表於 2006-5-14 20:57

barking 發表於 2006-5-14 21:50

搭單問
1: Column A及B 都有N咁多行data, 我想找出 $A及$B皆有的 data, 怎樣找呢?
2: 某Column有N咁多行data, 有些data是重覆的, 怎樣把重覆的data排走? (不要遂行del咁浪費時間)
thx!

053h4 發表於 2006-5-14 22:12

cong 發表於 2006-5-14 22:12

頁: [1]
查看完整版本: Excel 功式兩問 (IF) ?