hksf 發表於 2006-5-15 18:32

理工大學出o左conditional offer 比我

想不到當年會考唔夠10分o既我,
而家竟然會收到理工大學
工程學院學士課程o既conditional offer~

所以會考成績唔理想o既朋友,
千祈唔好睇小自己~

Ketsu 發表於 2006-5-15 21:19

我有個朋友
佢會考都係10分
結果佢轉戰ive
後來又係入埋poly
最終佢既學歷係master!!!

佢個case真係好好令到眾多失意於會考既學生
三思下係咪真係淨係諗住
死靠會考同高考黎敲香港既大學之門

3ASV196 發表於 2006-5-15 23:33

原帖由 Ketsu 於 2006-5-15 21:19 發表
我有個朋友
佢會考都係10分
結果佢轉戰ive
後來又係入埋poly
最終佢既學歷係master!!!

佢個case真係好好令到眾多失意於會考既學生
三思下係咪真係淨係諗住
死靠會考同高考黎敲香港既大學之門

對, 只要努力, 香港都算有其他途徑升學, 點都唔好
灰心

不過有次poly 都幾衰...我poly HD時, 有一半同學
來自IVE, 一半AL(我係), 咁畢業時, GPA 最高的
2X個可以升上原校DEGREE LA, 其中有D IVE o既,
佢地算好叻啦, 但最後poly 突然 reject 左部分ive,
原因係讀DEGREE CE MATHS 要有C.....

不過我諗, 人地去得IVE, 當然CE成績無咁好, 但既然
佢已經係IVE 同HD 努力追返, 但點解唔俾埋人呢個機會?
最後好似去左CITY 讀

Ketsu 發表於 2006-5-16 01:36

原帖由 3ASV196 於 2006-5-15 23:33 發表

對, 只要努力, 香港都算有其他途徑升學, 點都唔好
灰心

不過有次poly 都幾衰...我poly HD時, 有一半同學
來自IVE, 一半AL(我係), 咁畢業時, GPA 最高的
2X個可以升上原校DEGREE LA, 其中有D IVE o既,
...

其實我都贊成
如果讀d 掂到d 數學既科目
會考冇C既就下一年去補考番啦

sa 發表於 2006-5-16 20:57

原帖由 Ketsu 於 2006-5-16 01:36 發表

其實我都贊成
如果讀d 掂到d 數學既科目
會考冇C既就下一年去補考番啦

要重考Maths都有D難度...

ricky 發表於 2006-5-18 12:44

原帖由 hksf 於 2006-5-15 18:32 發表
想不到當年會考唔夠10分o既我,
而家竟然會收到理工大學
工程學院學士課程o既conditional offer~

所以會考成績唔理想o既朋友,
千祈唔好睇小自己~

係唔係無政府資助的學士?

ATR83 發表於 2006-5-18 17:43

原帖由 sa 於 2006-5-16 20:57 發表

要重考Maths都有D難度...
是呀,課程有約4成新syallbus的課題:P
頁: [1]
查看完整版本: 理工大學出o左conditional offer 比我