66702686 發表於 2016-5-1 17:50

北環線廷伸建議

北環線廷伸建議
東廷:古洞-上水-沙頭角口岸
西廷:錦上路-天水圍-天水圍北-深圳灣口岸

reason 發表於 2016-5-1 19:09

唔差在拉埋入深圳做高鐵啦。

啊唔知你對呢條 thread 有冇印象呢?
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=835806&page=1#pid2973430

E3Tsubasa 發表於 2016-5-2 09:04

小弟咁建議
沙頭角-<東北>-古洞-新田(轉落馬洲支線)-牛譚尾(禽獸花園)-凹頭(有大型屋院叫峻?)-錦上路-上村(設通道及高速升降機往返嘉道理農場)-林村-太和-大埔(非大埔墟)-科學園-<污水處理廠附近日後起樓嗰道>-石門-第一城-沙田-城門-柴灣角(TWL亦廷伸一站)-荃灣西-灣景-深井-青龍頭--掃管忽-黃金海岸(使用愛琴海岸外面空地)-三聖-屯門南(碼頭)

atsui 發表於 2016-5-2 10:32

小弟認為北環綫可以作為西部走廊嘅角色,走線大概如下:落馬洲--古洞--新田--牛潭尾--凹頭--錦上路 --元朗南--洪水橋--屯門西北--屯門南 === 香港口岸 === 小蠔灣 === 東大嶼都會 === 港島北

註:=== 路線(過海段)部份為係政府發展大嶼山嘅前提底下本人建議興建,並不代表本人支持發展大嶼山。始終係香港起鐵路係一件難事,當中無足夠嘅經濟利益嘅利誘好大機會否決。

66702686 發表於 2016-5-2 18:09

reason 發表於 2016-5-1 19:09
唔差在拉埋入深圳做高鐵啦。

啊唔知你對呢條 thread 有冇印象呢?

你咁講係咩意思?

mak5052 發表於 2016-5-2 21:23

atsui 發表於 2016-5-2 10:32
小弟認為北環綫可以作為西部走廊嘅角色,走線大概如下:落馬洲--古洞--新田--牛潭尾--凹頭--錦上 ...

如果北環線成為新東鐵線, 為新界東第二縱貫鐵路, 點看? 初步建議如下:
錦上路 - 逄吉鄉 - 錦綉 - 新田 - 古洞 - 鳳溪 (粉嶺北新市鎮) - 聯和墟 - 富亨 - 大埔墟 - 桂地 (火炭新公屋) - 大圍 - 顯徑 - 李鄭屋 - 長沙灣 - 南昌, 其中逄吉鄉, 錦綉為預留站
本線以東西線制式九卡全普通等列車營運 (錦上路 - 古洞通車時行四或六卡)

238X 發表於 2016-5-2 21:32

66702686 發表於 2016-5-2 18:09
你咁講係咩意思?

題外話:你打錯咗個「延」字

waterboy1984 發表於 2016-5-3 12:25

mak5052 發表於 2016-5-2 21:23
如果北環線成為新東鐵線, 為新界東第二縱貫鐵路, 點看? 初步建議如下:
錦上路 - 逄吉鄉 - 錦綉 - 新田 -...

政府有意發展打鼓嶺同沙頭角,所以無乜機會轉向南去大埔區,
而且如無必要,MTR好少會為已發展區開通鐵路

busfunfun 發表於 2016-5-3 14:20

係「延」唔係「廷」

busfunfun 發表於 2016-5-3 14:24

waterboy1984 發表於 2016-5-3 04:25
政府有意發展打鼓嶺同沙頭角,所以無乜機會轉向南去大埔區,
而且如無必要,MTR好少會為已發展區開通鐵路 ...

唔係好明係下一句既意思
MTR好少會為已發展區開通鐵路

想問下有邊條興建中同計劃中既鐵路綫
有邊D唔係已發展地區
頁: [1] 2
查看完整版本: 北環線廷伸建議