Adams 發表於 2016-5-3 02:31

新福利增購40巴士,包括純電動&掛接,表明不買雙層

消息來源:澳門巴士/公共交通迷 http://www.facebook.com/macaubus

https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/13139337_10154157339729520_3976734067857742684_n.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=36e09b43c7cd449ac0ef138e710dbf1d&oe=57AD242A

LN92830 發表於 2016-5-3 10:30

掛接巴士?首選係Benz Citaro或者係Volvo 7900 Hybrid啦!!!

PKD32 發表於 2016-5-3 12:19

掛接巴士?首選係Benz Citaro啦!!!

正常都應該會入海格,始終新福利只用過BENZ O814,同埋平均車齡政策令部車最多行到14年

sammyleung719 發表於 2016-5-3 21:30

掛接巴士?首選係Benz Citaro或者係Volvo 7900 Hybrid啦!!!

如果係香港就會係,但果度係澳門黎....

LN92830 發表於 2016-5-3 22:08

sammyleung719 發表於 2016-5-3 21:30
如果係香港就會係,但果度係澳門黎....

至少澳門唔需要再受國產車之苦吖嘛!!!!!:lol

Chi_Hang 發表於 2016-5-3 23:29

LN92830 發表於 2016-5-3 22:08
至少澳門唔需要再受國產車之苦吖嘛!!!!!

香港單層巴士都由歐洲車變成國產車啦,何妨係澳門?(新成就係好例子)

P.S 如果新福利都係買國產新掛接巴士,希望係學香港,買青年啦,起碼係高配置。

PKD32 發表於 2016-5-4 23:53

香港單層巴士都由歐洲車變成國產車啦,何妨係澳門?(新成就係好例子)

P.S 如果新福利都係買國產新掛接 ...

大陸嘢你俾得起錢,就會高配啦!

Mandurah__Line 發表於 2016-5-4 23:55

P.S 如果新福利都係買國產新掛接 ...

想講既係青年一樣可以有重口味配置:lol

國產車爭在你比幾多錢咪可以有D咩配置姐
只不過大牌子可選擇個range係大D甘解...

Chi_Hang 發表於 2016-5-5 08:54

PKD32 發表於 2016-5-4 23:53
大陸嘢你俾得起錢,就會高配啦!

都未必。你睇宇通,想起香港公交市場分一杯羹,都唔得。(唔計電動巴士呢D特殊例子,宜家只有青年成功搶灘)

所以牌子都係一個關鍵因素之一。

da54 發表於 2016-5-5 09:57

Chi_Hang 發表於 2016-5-5 08:54
都未必。你睇宇通,想起香港公交市場分一杯羹,都唔得。(唔計電動巴士呢D特殊例子,宜家只有青年成功搶 ...

聽講九巴係滿意部車,問題係佢地想減少單層車比例.....
頁: [1] 2
查看完整版本: 新福利增購40巴士,包括純電動&掛接,表明不買雙層