JR205 發表於 2016-5-3 13:46

田少:廣深港高鐵主要目的地非廣州

http://news.mingpao.com/ins/inst ... 00001/1462236715760
港鐵文件話港鐵接近百份百班次唔直通廣州,48分鐘到廣州嘅每日只係得一班車。
而其他時段搭高鐵去廣州嘅乘客,時間將不會少於50分鐘,或者需要喺深圳再轉車。
田少話高鐵唔係要代直通車,而係將所有人用最快嘅方法過到深圳河。
哦,咁即係只係一條特快嘅東鐵?

busfunfun 發表於 2016-5-3 14:11

呢樣野都唔係咩新聞
撥款既時候
一地兩檢起邊度快唔到幾多
呢D問題一早都知
到時咪局你地班人接受
公安大條道理黎香港執法
之後就會有人話你好人好姐點會拉你姐

stevenlim84 發表於 2016-5-3 22:50

今次的文件是鐵四院在2009年出的,內容包括內地段列車班次,不知記者有沒有順便對一下當年的預計內地班次,是不是和現在一樣。如果不是,即是說這文件已失效。

P.S.當年文件的新廣州、東涌和新深圳都已經改名。

Kaix 發表於 2016-5-4 01:26

田少話高鐵唔係要代直通車,而係將所有人用最快嘅方法過到深圳河。
哦,咁即係只係一條特快嘅東鐵?
咁其實中港樽頸位一向在港方,
28公里距離要用成50分鐘先過深圳河,
全球最慢,仲要同本地客齊齊迫、同本地車齊齊塞,
對比下東京-橫濱,大阪-神戶,田少咁講有佢道理,
但特快版東鐵係高鐵其中一個功能,唔代表高鐵只係一條特快版東鐵,
不過做得特快版東鐵即係話客量已經有一定保證,
加上中環西九同福田會因高鐵直結而成為姊妺CBD,會有穩定的商務客流

而且又唔係冇車到廣州南,停1-2個中途站唔駛死卦,
同埋車次問題冇空域咁復雜,上面鐵路又越黎越四通八達,
10年之內西九可以開去廣州東又冇人提??
香港係咪真係只得短視的人??

kuma0723 發表於 2016-5-4 09:42

其實用咩一地兩檢吖!用返直通車方法一地一檢咪好囉!

LAK2 發表於 2016-5-4 14:40

係「田二少」, 謝謝

miklcct 發表於 2016-5-4 15:10

kuma0723 發表於 2016-5-4 09:42
其實用咩一地兩檢吖!用返直通車方法一地一檢咪好囉!

用一地一檢,例如我想去光明城或者慶盛,本來一程車咪即係要係福田站重新排過隊買票入閘?!

tomtom2015 發表於 2016-5-4 23:18

多謝樓主話高鐵「特快既東鐵」,即係間接承認左高鐵既好處,以及可以為乘客帶來節省時間的裨益~

kawachan 發表於 2016-5-5 10:25

miklcct 發表於 2016-5-4 15:10
用一地一檢,例如我想去光明城或者慶盛,本來一程車咪即係要係福田站重新排過隊買票入閘?! ...

係香港用一地兩檢可以方便旅客,不過要修改法例畀公安係香港執法,我敢講係危害香港人既安全,李波事件可見一斑,呢個代價實在太大。

barking 發表於 2016-5-5 21:27

一地兩檢預言一程直通廣州呢回事難以實現 ; 既然全車乘客已check-in PRC , 咁班列車順理成章停多幾個車站
而且 , 深圳北 - 廣州南一段行車密度咁高 , 必定削弱他日由西九龍開出而又能擠入深圳北以北的新增班次
相信深圳北 - 西九龍的 shuttle 車佔最多班次

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 田少:廣深港高鐵主要目的地非廣州