SP3800A 發表於 2016-5-6 15:14

DIH 發表於 2016-5-6 14:27
今次真係夾硬嚟,我覺得係一班唔識鐵路(或無任何運輸概念)的記者拎到幾份文件就如獲至寶,
重話要一星期 ...
今次明報都真係算出醜了,另外該報訪問的部份人也不見得熟悉鐵路/建造。

看看上星期明報原文中胡志偉說的話就真係...
http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00001/1462212480271
胡志偉:「根本係浪費!用800幾億起條高鐵,就係為咗來往深圳、廣州。同樣嘅功能用200億起條區域快線就搞掂。」

HU6455 發表於 2016-5-6 15:29

leochill 發表於 2016-5-5 23:29
雖然不嬲對而家嘅高鐵方案不太有好感,
但爆出呢單「全日只有一班直通廣州南」嘅「新聞」又真係無乜好鬧,
...

其實有一樣野大家可以留意下, 依家廣深港高鐵廣深段已經開始接近飽和, 內陸方面不停加車, 幾年後香港既班次可以點樣插入去呢?

miklcct 發表於 2016-5-6 15:38

其實有一樣野大家可以留意下, 依家廣深港高鐵廣深段已經開始接近飽和, 內陸方面不停加車, 幾年後香港既班 ...

直接將深圳北、福田站車次延長西九龍,無需加班

SP3800A 發表於 2016-5-6 16:15

其實有一樣野大家可以留意下, 依家廣深港高鐵廣深段已經開始接近飽和, 內陸方面不停加車, 幾年後香港既班 ...

其實應該只是「技規上飽和」而不是「技術上飽和」吧。

他們的高鐵,頭幾年「安全亢餘」係會做得緊張啲,之後可慢慢放寬。

cong 發表於 2016-5-6 20:00

bjbus 發表於 2016-5-7 14:14

DIH 發表於 2016-5-8 15:23

bjbus 發表於 2016-5-7 14:14
如果無一地兩檢,廣鐵應該唔肯

唔止唔肯,係物理上不可能,
無一地兩檢就所有跨境列車都要特別處理,無可能話延長就延長。
如果要分開檢,佢地而家已經要在福田、深圳北、廣州南等站準備邊防設施。

oman 發表於 2016-5-8 17:34

DIH 發表於 2016-5-8 15:23
唔止唔肯,係物理上不可能,
無一地兩檢就所有跨境列車都要特別處理,無可能話延長就延長。
如果要分開檢 ...

全部人係福田落車過大陸關吧!無謂係香港中心有班大陸公安「明張目膽」執法

再數落去,根本唔應該咁起高鐵
去到邊境設站咪得,再用港鐵北環線,或者拉西鐵去做支援,起多條西鐵隧道,混合接駁車同普通西鐵列車使用,令新界西北區居民更快到市區

DIH 發表於 2016-5-8 22:59

oman 發表於 2016-5-8 17:34
全部人係福田落車過大陸關吧!無謂係香港中心有班大陸公安「明張目膽」執法

再數落去,根本唔應該咁起高 ...
如果,只係如果

如果中國高鐵無實名制、無候車室、有自由席,那麼過關安排如何也問題不大。

搭過一次廣深和諧號之後,我覺得,真係好煩,由入站至購票至上車要個半鐘,
將來車程唔超過三個鐘我都唔想再搞多次,以我居住地點,搭巴士去廣州最好。

我認我當年係支持建高鐵,但我誤判我愧疚,
誤判了香港工程人員夠專業唔會超支延誤,
誤判了香港政府衰極都會拆得掂過關安排,
誤判了大陸會越來越開放卻竟然趨向封閉,
誤判了中港關係會水乳交融結果水火不容。
(至於是否一地兩檢我無既定立場,分開檢都可以好efficient)
(加上當年未發生溫州事件,但這與香港如何處理高鐵無關)

佐敦下面有舊石、錦田大雨會水浸、鑽地流失地下水、山脈隧道有斷層,
全部都係唔使睇正式圖則都應該即刻預見到的事,竟然乜都冇準備,話2015年通車,
而家東鐵泡菜車都造好喇,就算當年支持,都對這幾年的發展好不滿。

053h4 發表於 2016-5-9 12:45

頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 田少:廣深港高鐵主要目的地非廣州