JR205 發表於 2016-5-18 01:15

「米奇」大鬧C-Train

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20160517/55114914

究竟係滅鼠滅得唔足,定清潔覺得無呢個問題呢?
不過唔緊要啦,證明港鐵同紐約大都會一樣級數lol。
但係最緊張都唔係米奇嘅出現,而真係驚佢咬啲電線同儀器,搞到短路等等問題。

kei_hk 發表於 2016-5-18 12:28

小道消息係話車廠其實一直都有老鼠存在﹐因為雜物多及衛生問題﹐令老鼠可以生存到。

而員工除了用最科學方法處理控制外(即係老鼠藥之類)﹐亦有用最土炮的方法﹐便是養貓。
結果係一直相安無事﹐老鼠無干擾到日常運作﹐亦無影響乘客。
只不過﹐無辦法可以全面道絕老鼠入侵鐵路範圍。

至於今次有老鼠上到車﹐我估計係經車站月台上車的。
而家唔少車站有提供食物﹐自然有廚餘食物﹐對於老鼠來講係一個理想的生活條件。

bombardier 發表於 2016-5-18 20:40

紐約地鐵好多米奇~倫敦管都見過 :D

111 發表於 2016-5-18 21:35

kei_hk 發表於 2016-5-18 12:28
小道消息係話車廠其實一直都有老鼠存在﹐因為雜物多及衛生問題﹐令老鼠可以生存到。

而員工除了用最科學方 ...

又舊事從提
有 d 野自已知就好喇
d 做法唔係個個支持, 知道唔使講出黎的
好奇殺死貓:call:
講左乜請自已諗下:L

alexleechaksum 發表於 2016-5-18 23:16

111 發表於 2016-5-18 21:35
又舊事從提
有 d 野自已知就好喇
d 做法唔係個個支持, 知道唔使講出黎的

其實都唔算小道消息嘅;PMTR Service Update之前都有講過車廠有老鼠嘅做法
仲話佢地識睇紅白燈 :o

111 發表於 2016-5-22 12:19

alexleechaksum 發表於 2016-5-18 23:16
其實都唔算小道消息嘅MTR Service Update之前都有講過車廠有老鼠嘅做法
仲話佢地識睇紅白燈

都係o個句
無事既時候就無事但係當件事太揚................

始終呢 d 唔係一 d 官方既做法
有人支持, 有人唔支持
而揚左之後, 多數最後都會執正黎做
而到執正黎做既時候,
你又估 d 捉鼠能手會有乜下場?
:L:(

頁: [1]
查看完整版本: 「米奇」大鬧C-Train