volvo58x 發表於 2006-5-17 18:46

問:關於暑期工

請問夠竟點先可以揾倒份暑期工...真係而家先至覺得搵工好難:Q..成日都話請哂人
仲有呢..佢話要經驗係咪真係一定要有架..我講我有呃佢得唔得架?:L唉..唔通暑假
要白白浪費d時間??
請各高人解答.唔該哂:)

virus 發表於 2006-5-17 20:33

volvo58x 發表於 2006-5-17 20:56

原帖由 virus 於 2006-5-17 20:33 發表
想問下你係唔係中五和中七學生?
同埋你要講多少少自己的背景資料出來,
讓大家可多給你一些意見。
哦..好呀..唔好意思..我係中五學生,想搵份暑期工做下,咩工都無咩所謂
例如零售,文員等等,不過好多都要經驗,同埋搵完份工之後都唔知應該點
做..例如點樣去APPLY份工,暑期工係咪都要寫CV,點做自己既(理)歷..做
完之後應該點做...ETC..煩請大家解答..唔該哂

jorg 發表於 2006-5-17 21:12

原帖由 volvo58x 於 2006-5-17 20:56 發表
暑期工係咪都要寫CV,點做自己既(理)歷..做
完之後應該點做...ETC..煩請大家解答..唔該哂

...

唔洗寫cv咁高要求ge

而家就快到買新學年用品的高峰期

一d書店(賣教科書果d)同文具鋪都會請下暑期工

你可以試下:D

virus 發表於 2006-5-17 22:53

cruisesnet 發表於 2006-5-18 17:03

其實除左勞工處,仲有邊度可以知道邊度有暑期工做

marioso 發表於 2006-5-18 19:16

原帖由 cruisesnet 於 2006-5-18 17:03 發表
其實除左勞工處,仲有邊度可以知道邊度有暑期工做
報紙.......

講真,搵工唔好同人講你淨係做暑假,
寧願做到咁上下先辭職仲好,
因為d人聽到你做短期工多數唔請(當然,話明暑期工除外)

volvo58x 發表於 2006-5-18 19:29

原帖由 marioso 於 2006-5-18 19:16 發表

報紙.......

講真,搵工唔好同人講你淨係做暑假,
寧願做到咁上下先辭職仲好,
因為d人聽到你做短期工多數唔請(當然,話明暑期工除外)
真係要咁架..咁我做左幾個月就唔做..咁好似好無信用wa..:o

marioso 發表於 2006-5-18 22:26

原帖由 volvo58x 於 2006-5-18 19:29 發表

真係要咁架..咁我做左幾個月就唔做..咁好似好無信用wa..:o

呢d野有得講信任唔信任既咩
掉轉頭諗,你想做下野,搵個錢學下野,
定係搵個幾兩個月都搵唔到份工呢??
呢d野要自己定奪:o

舊年試過去"屈神史"佢問我做長時間定短時間,
我話長...但我結果做得5日......:L
因為有一份更好的工等住我XDDDD

Ketsu 發表於 2006-5-18 22:58

請問可唔可以提供多一樣資料
就係你做暑期工係只係想賺錢
定係想同時吸收工作經驗呢?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 問:關於暑期工