paul2357paul 發表於 2016-7-12 07:53

HU6455 發表於 2016-7-12 01:19
話時話, 第日南北線過海, 車多左路長左, 好似唔多覺會為南北線加列車停泊處, 第日咁多車可以泊邊?
...

其實紅磡果個停車場東西南北線共用真係唔得咩?:o
只不過進出主線需用人手駕駛mode。:handshake

DIH 發表於 2016-7-12 10:52

HU6455 發表於 2016-7-12 01:19
話時話, 第日南北線過海, 車多左路長左, 好似唔多覺會為南北線加列車停泊處, 第日咁多車可以泊邊?
...
何東樓+羅湖+金鐘站盡頭應該夠喇卦?
如之前的圖則無錯,金鐘站隧道幾乎鑽到白加道地底。

kei_hk 發表於 2016-7-12 12:05

DIH 發表於 2016-7-12 10:52
何東樓+羅湖+金鐘站盡頭應該夠喇卦?
如之前的圖則無錯,金鐘站隧道幾乎鑽到白加道地底。 ...

紅磡站現時1-4號月台﹐MTR有無講將會點用?

如果未有特別用途﹐係可以成為南北線的泊車位置。

亦可以利用5-6號直通車月台﹐再加渡線入新的泊車區域﹐不過唔肯定是否做到。

waterboy1984 發表於 2016-7-12 13:50

cl1403 發表於 2016-7-11 22:47
綠色線去到過了漆咸道便到盡頭。
位置同宜家東鐵路軌咁近,高架橋重置所以亦有空間,
將來有可能接駁到南北線都唔奇

nigelE21A 發表於 2016-7-12 19:01

理工大樓下面是否停放處?

hokachung 發表於 2016-7-12 23:21

理大8期入面嘅鐵路設施應該算係何文田貨場嘅一部份,咁當然可以用黎泊車
至於紅磡列車停放處就喺原有紅磡貨場,即係國際都會正下方

rw1219 發表於 2016-7-13 11:26

果度係放 工程車 及 鐵路維修設備。

Mos_Lok 發表於 2016-7-13 13:09

理大8期入面嘅鐵路設施應該算係何文田貨場嘅一部份,咁當然可以用黎泊車
至於紅磡列車停放處就喺原有紅磡 ...

何文田貨場冇 overhead line 點泊車....
況且大家似乎忘記左東鐵一直都有係沿途車站/側線/貨場停放列車

paul2357paul 發表於 2016-7-14 00:21

理大8期入面嘅鐵路設施應該算係何文田貨場嘅一部份,咁當然可以用黎泊車......

據講果度係新設立既鐵路學院。:P

paul2357paul 發表於 2016-7-17 06:55

JR800 發表於 2016-7-11 21:30
e...即係未見南北走廊入土段結構...
但去到紅磡站大平台北翼附近好似唔係好覺眼見到南北走廊入土段結構既?
照計佢應該在東西走廊出土段結構底下。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 紅磡站工程一問