horsedog83 發表於 2016-6-6 17:43

有沒有人知港鐵免費/代用票如何取得?

有網民指「免費/代用票」是供部分在車站內的商舖供員工入閘上班之用的專用票,但現時大部分車站均會發出臨時八達通047予商舖。而根據維基百科,「免費/代用票」一般是為了協助在車站入閘時遇到困難之乘客,而由車站的客務中心發出。使用前乘客需填寫表格,說明情況和車程資料。

現時「免費/代用票」轉用智能車票後沿用紫色為主色,配以將車票插入閘機的圖案,設計與出閘專用票相同。但真正的「免費/代用票」是否取消了?

busfunfun 發表於 2016-6-9 02:15

我從未見過智能版代用票網上拍賣亦都冇見過
但基本上佢存在價值不大
入閘有問題一係開閘一係出過張飛俾你
好少話要填form咁煩

小弟拎過代用票係因為合併果日
張雙邊紀念飛成日出問題入唔到
最後個staff出左張飛俾我攪掂

marcowong1011 發表於 2016-6-9 08:58

係Google 搵到

呢張飛最大嘅意義應該只係替代紀念車票

CRH5 發表於 2016-6-10 17:18

marcowong1011 發表於 2016-6-9 08:58
係Google 搵到

如果代替紀念飛,心意單程飛都得啦==

kei_hk 發表於 2016-6-11 10:32

CRH5 發表於 2016-6-10 17:18
如果代替紀念飛,心意單程飛都得啦==
有部份紀念車票(eg. 生肖紀念票﹐大年初一當日不限次數使用)﹐在指定日子任坐﹐如果出張「心意單程車票」(或其他單程車票)﹐咪即係玩緊個客﹐當日每次坐車都要先搵職員。

但係﹐如果張紀念票只係單程 (eg. MTR Club的免費車票)﹐用完係供乘客收藏﹐有壞車票的情況下﹐客務中心又無同款車票的情況下﹐職員好多時都只係問你想去那一個車站﹐直接出張普通單程車票處理﹐出閘時收回這張單程票﹐而紀念票不作更換﹐交回給乘客。
心意車票? 搵得來都已經出了張單程票啦﹐反正都係出閘收番﹐總之令個客可以正常出入閘便可。

busfunfun 發表於 2016-6-13 03:25

kei_hk 發表於 2016-6-11 02:32
有部份紀念車票(eg. 生肖紀念票﹐大年初一當日不限次數使用)﹐在指定日子任坐﹐如果出張「心意單程車票」( ...
免費/代用票其實係會收返
同普通單程飛/心意飛無異
基本上可以話係完全替代

當年個職員出張飛俾我都問我係邊個站出
換句話講 真係入閘前都要叫佢出
後尾因某站有剩餘飛幫我換
先解決左個問題

頁: [1]
查看完整版本: 有沒有人知港鐵免費/代用票如何取得?