miklcct 發表於 2016-6-29 13:29

港鐵加價特別優待東鐵乘客?

以下列舉出各線路一個站由閘區合併至今的加幅:

成人八達通車費:
前地鐵 3.6 -> 4.5 (+25.00%)
東鐵 3.0 -> 3.7 (+23.33%)
馬鐵 3.0 -> 3.7 (+23.33%)
西鐵 3.7 -> 4.7 (+27.03%)
輕鐵 3.7 -> 4.6 (+24.32%)
鐵巴 3.7 -> 4.6 (+24.32%)

小童/學生八達通車費:
前地鐵 2.3 -> 2.9 (+26.09%)
東鐵 1.4 -> 1.5 (+7.14%)
馬鐵 1.4 -> 1.7 (+21.43%)
西鐵 1.9 -> 2.4 (+26.32%)
輕鐵 1.8 -> 2.0 (+11.11%)
鐵巴 1.8 -> 2.0 (+11.11%)

由以上資料所見,東鐵的加幅是最低的,其支線馬鐵亦是重鐵之中第二低,而小童/學生的東鐵車費更是合併以來只加過0.1!難道港鐵真的特別優待東鐵乘客(尤其是可以用1.5乘車的學生)?東鐵的車費本身已經是合併前各鐵最低的,合併後不單沒有拉近各鐵差距,更反其道而行,長期壓低東鐵的加幅(尤其是小童/學生車費),令到其維持「屈機價」,反而其餘線路經過多年加價後已經開始出現回流效果(將軍澳過海巴士線客量已經開始回升,尤其是694)。

20160424 發表於 2016-6-29 13:46

可見其過境收費利潤相當和味,以前得羅湖,而家有埋落馬州,一日有呢2條大水喉射住咪可以加少D囉

bjbus 發表於 2016-6-29 15:05

053h4 發表於 2016-6-29 16:25

jinjin2321 發表於 2016-6-29 18:07

新界西就慘啦..搭個西鐵貴到
同新界東無得比

bestwishes706 發表於 2016-6-29 18:53

jinjin2321 發表於 2016-6-29 18:07
新界西就慘啦..搭個西鐵貴到
同新界東無得比

只怪當年九鐵制定西鐵票價基數過高

不過東鐵亦都係過平,原因因為有邊境補貼

雖然西鐵冇邊境補貼,但車費都唔應該貴到咁過份

同元朗巴士比較已經偏貴,之後已經唔駛睇屯門...

053h4 發表於 2016-6-29 21:53

h2o 發表於 2016-6-29 23:33

bestwishes706 發表於 2016-6-29 18:53
只怪當年九鐵制定西鐵票價基數過高

不過東鐵亦都係過平,原因因為有邊境補貼

但若以現時客量睇,基數明顯唔係過高,仲係咁多人搭。

bestwishes706 發表於 2016-6-29 23:42

h2o 發表於 2016-6-29 23:33
但若以現時客量睇,基數明顯唔係過高,仲係咁多人搭。

而家咁多人搭係因為當年九鐵知衰,所以推出全月通留客,加上南線通車後,縮短來往尖沙咀行車時間,客量直線上升
當年未有全月通個陣,西鐵客量係好冷清,原因係車費高昂。

Kaix 發表於 2016-6-30 01:55

bjbus 發表於 2016-6-29 15:05
如果唔系兩鐵合併,
今日搭火車票價依然好平,唔會點加價

你肯定九鐵唔會加價??
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 港鐵加價特別優待東鐵乘客?