hugo85x 發表於 2016-7-3 23:06

港鐵額外折扣 只要出閘再入閘就得?

以成人八達通價格計算
e.g 1:由落馬州去紅磡總車資:HKD 38.1元
於上水站出閘再入閘總車資:HKD 24.0+10.2=HKD 34.2元
折扣率:大約九折

e.g 2:由迪士尼去旺角東
總車資:HKD 23.6元
於欣澳站出閘再入閘總車資:HKD 16.5+6.7=HKD 23.2元
折扣率:大約九八折

bjbus 發表於 2016-7-3 23:16

dogdog002 發表於 2016-7-3 23:49

優惠1,點解港鐵唔宣傳呢個優惠?

港鐵就係用扮睇唔到政策

唔知頭唔知路既客就可以收貴你幾蚊

鴨咀帽 發表於 2016-7-4 00:52

上水出閘平D好多人都知, 而家仲有第二程9折
只係出閘再入閘未必有位坐, 令到有D人會卻步

kei_hk 發表於 2016-7-4 10:20

優惠1,點解港鐵唔宣傳呢個優惠?

東鐵過境於上水/粉嶺出閘一次﹐自九鐵年代已經有﹐唔少人已經知道出閘再入閘會較平﹐9折只係加強了這個放果。
不過﹐九鐵年代至今都沒有宣傳過﹐大既唔想加重2個車站上落大堂及月台的人流。

套用今天現實情況﹐MTR又高調去講分開2程車會較便宜﹐我估上水粉嶺的出入閘機會唔夠應付人流﹐同埋秩序會好混亂。

至於其他車程拆散做2程﹐MTR 一早已經有暗示﹐尖東/尖沙咀站轉車有2程收費便有9折。
但係唔經尖東/尖沙咀轉車去拆散車程的組合太多﹐MTR唔會同你慢慢去睇去研究﹐所以只會講一個大眾最易用到的轉車情況去講解9折安排﹐事關要同轉車條款配合。

kei_hk 發表於 2016-7-4 10:25

鴨咀帽 發表於 2016-7-4 00:52
上水出閘平D好多人都知, 而家仲有第二程9折
只係出閘再入閘未必有位坐, 令到有D人會卻步
...

如果係返港方向﹐在羅湖本身都未必有位坐﹐出一出閘都影響唔大﹐最多只係遲一班車。

至於最易用到這個收費技巧﹐便是上水站出閘去對面商場消費後(例: 食早餐之類)再上路﹐正常係一路都有人用緊這個技巧﹐但係可能有一半人都無發現這樣會平過一程車的車費。

waterboy1984 發表於 2016-7-5 13:55

其實佢唔想平俾你,呢D九折好似只係「象徵式」罰款

horsedog83 發表於 2016-7-28 12:37

(admin91:本人並不鼓勵上述做法)

admin91 發表於 2016-7-28 15:27

horsedog83 發表於 2016-7-28 12:37
我教你
你係羅湖站,落馬州站買兩張八達通卡
A卡係第一張卡

注意

請留意《香港鐵路附例》(第556B章)第15(4)條及本站站規第22B條。

為免生疑問,請站友不要再在本板公開發表類似言論,多謝合作。

admin91
R1分板板主

busfunfun 發表於 2016-8-10 20:42

樓上似係教唆他人犯法:o
頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵額外折扣 只要出閘再入閘就得?