paul2357paul 發表於 2016-7-6 00:49

沙中綫既鑽石山站做唔到跨月台轉乘擺明只係藉口?

到頭來上面既龍翔道咪又係要分階段地將行車線臨時移位::$
https://www.youtube.com/watch?v=xKs9lFFNROU

dennis28a 發表於 2016-7-6 02:26

兩件事唔同,要做跨月台就要將全條龍翔道起晒鋼板,做既野比而家多,而會嚴重拖長沙紅段完工時間。

只不過千算萬算估唔到沙中線咁多風波,所有延誤加埋係夠時間去做咁大工程。

111 發表於 2016-7-6 05:11

dennis28a 發表於 2016-7-6 02:26
兩件事唔同,要做跨月台就要將全條龍翔道起晒鋼板,做既野比而家多,而會嚴重拖長沙紅段完工時間。

只不過 ...

而家環境加社會風氣, 要成條路轉鋼板肯定比人插到上天
仲點會同你咁玩

paul2357paul 發表於 2016-7-6 07:55

111 發表於 2016-7-6 05:11
而家環境加社會風氣, 要成條路轉鋼板肯定比人插到上天
仲點會同你咁玩
...

現時漆咸道北近康莊道交匯處果邊亦是轉哂鋼板道路又如何?;P

alexleechaksum 發表於 2016-7-6 09:27

paul2357paul 發表於 2016-7-6 07:55
現時漆咸道北近康莊道交匯處果邊亦是轉哂鋼板道路又如何?

其實睇番MTR Service Update嘅專題文章
都係話只需將車流引導至前大磡村嘅地皮就可以
同起尖東站嘅方法類似

waterboy1984 發表於 2016-7-6 09:33

要造靚條數,就要慳左呢筆.....
其他原因都只係借口....

kei_hk 發表於 2016-7-6 14:10

waterboy1984 發表於 2016-7-6 09:33
要造靚條數,就要慳左呢筆.....
其他原因都只係借口....

其實成個項目係政府出資﹐唔係MTR出資﹐完工後交由MTR營運﹐MTR收取10%的收益。

是否需要造靘條數﹐慳這一筆錢?

kei_hk 發表於 2016-7-6 14:24

alexleechaksum 發表於 2016-7-6 09:27
其實睇番MTR Service Update嘅專題文章
都係話只需將車流引導至前大磡村嘅地皮就可以
同起尖東站嘅方法類 ...

其實我好懷疑現時仲有無機會可以做到同月台轉乘。

以前未有大老山隧道﹐當然無這個懷疑。

但係有大老山隧道後﹐鑽石山站一出站便會同隧道出入口的天橋相遇﹐新的鐵路隧道是否有條件避開橋蠆地基?

至於龍翔道交通流量問題﹐報告指出真係要改路﹐便要下調車速﹐將會令到現時的塞車情況會更嚴重。
事實係現時的車流量已經達到頂點﹐繁忙時間已經要塞車﹐如果再要下調車速﹐將會影響更大。
同時﹐工程難度亦因此增加﹐工期亦要延長。

再加上另一個因素﹐便是獅隧將要做大型維修﹐工程期間需要封閉1條行車線﹐如果按原本的計劃﹐將會係同鐵路工程同期進行﹐獅隧的車龍將會增長﹐直接影響鑽石山的一段龍翔道﹐但政府已經拖延至鐵路開通後才動工。
即係﹐唔想鐵路工程拉長﹐務求加快完成﹐以便進行獅隧大修。

在有選擇的情況下﹐便選擇了現時的方案。

kei_hk 發表於 2016-7-6 14:29

移位的幅度比同月台轉乘所需的搬行車線為少﹐觀塘方向應該唔需要有改動。

而家好似連車速限制唔需要下調至 50KM/H。

當年講如果做同月台轉乘﹐這一段路的來回2個方向的行車線都要大幅轉移﹐車速限制要下調至50KM/H。

kychung 發表於 2016-7-6 14:42

融合方案固然係大部份情況之下可以減少轉車距離,但係唔fool-proof。大家唸下康城無限loop既笑話,融合方案應該會成日有人轉錯車,而且某D轉車組合仍然要上返大堂
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 沙中綫既鑽石山站做唔到跨月台轉乘擺明只係藉口?