SP3800A 發表於 2016-8-3 08:29

JF1261 發表於 2016-8-3 01:42
你唔好睇小一粒螺絲,螺絲質素差係好容易出事,由其係打落牆做固定果d
好多地盤都指定用某H字頭牌子,貴係 ...

我冇睇少一粒螺絲。
我想表達的是,如果傳聞真確,則篩選的情況其實一直存在。正如我在樓上所說,重點並非有沒有篩選,而是質量問題。

我唔反對英國貨質量好,但即使如此也不應該限制只準用英國貨,我相信會有其他國家(例如日本?)都可以生產出優質螺絲,而價錢可能比英國貨便宜。

dogdog002 發表於 2016-8-3 19:22

SP3800A 發表於 2016-8-3 08:18
其實你說的兩樣嘢我都冇反對。正如我在上面某樓所說,現階段也許真的不應該購買中國車住。

不過有啲嘢其 ...

你呢DE咪叫做" I agree with you, but....講番自己想講既野"

而家係

買米送膠粒

買列車送石棉

你將貨就價無問題,但係石棉係已經禁用左同埋會致癌既材料,會死人

同食物安全一樣,為左錢真係連人地條命都唔理,你明唔明?

053h4 發表於 2016-8-3 21:11

SP3800A 發表於 2016-8-3 21:39

dogdog002 發表於 2016-8-3 19:22
你呢DE咪叫做" I agree with you, but....講番自己想講既野"

而家係

我不太反對樓上師兄所言的。如果你知道我所言的並非事實,歡迎你直接提供資料反駁。

還有,你的重點似乎是石棉問題。誰告訴你中國供港車輛有石棉?更何況當年爆出石棉問題的是北車,不是南車,兩間公司主要是競爭者的關係。「因為北車某機車車型有石棉,所以南車生產的客車也有石棉」,你覺得這種想法合理嗎?正如假設日本某汽車生產商生產的私家車有問題,你也不會因此而批評其他生產商的貨車吧。你明唔明?

不過,如果你有大陸供港列車有石棉問題的證據,請你告訴傳真社,我也想知道真相。

ATE258 發表於 2016-8-4 14:42

中國車最靚,日本歐洲車係垃圾。完。 -港鐵CEO
Chinese train are best, gooder than japsh!t and eurotrash.

#曲

GK9141 發表於 2016-8-5 00:54

ATE258 發表於 2016-8-4 14:42
中國車最靚,日本歐洲車係垃圾。完。 -港鐵CEO
Chinese train are best, gooder than japsh!t and eurotras ...

港鐵ceo同香港政府同選舉委員會一樣係無賴

kychung 發表於 2016-8-5 16:23

053h4 發表於 2016-7-30 16:57
你地咪怪講鐵,做咩要自己設計,樣樣自己採購搵人裝

唔成套同車廠買lor

簡單D講,即係好似買電腦咁,如果樣樣野都要自己指定既話,咁就去黃金高登,唔係搵HP同Dell

廠機既零件都係試好晒夾好晒,好optimize,唔會因為hardware唔夾而令到部機唔穩定,但係黃金嘜就會,同一塊底板度插兩條唔同牌子既RAM都未必開到機啦,雖然我都係鐘意自己砌

唔只鐵路同電腦,巴士都係架,腥粗用康偈、富豪車配ZF擔就係差D,你係要根自己喜好,當係砌黃金嘜咁自己執藥,係就係得,不過一定唔夠optimize

而其實大陸同英國既車,無論巴士定係鐵路車輛,都係好黃金嘜,乜野牌子既器官都塞得落去

市區線英國車,用三菱(or GEC)traction、Westinghouse既brake、西門子轉向架,可以講黃金嘜幾乎係香港傳統(包括你地推崇既千九系,一樣成身歐洲野),巴士更加唔使講,我懷疑其實抬副玉柴落Enviro500度照樣得

歐洲大廠間間都有齊自己全套solution,假設你搵BBD同你造車,又想指定用三菱traction,除非張單有C6014咁大,否則人地真係未必entertain你,造出黎既野都未必好用

GK9141 發表於 2016-8-5 20:05

次次買完中蟈車都總有人話咩港鐵要求多得中蟈肯接
根本就係籍口,外國廠有生意唔做?講到尾得一個原因:政治因素

bennq 發表於 2016-8-5 21:47

kei_hk 發表於 2016-8-2 14:51
其實會唔會因為照單執藥﹐連車身內外MTR自己都做埋﹐所以無外國廠商有興趣接單﹐又或者訂單太細﹐根本連 ...

Chur M車換車張單夠大啦聽講除左強國仲有日本韓國德國都入標呀
張單夠大啦93列8卡車 744個車廂
咪又係強國中左仲要收人地抗通漲價800萬1卡
而家1300萬一卡概屍車D手工大家都有眼睇直扶手變彎扶手
過多一排就知另外2款屍車手工係點
不過EWL屍車未出街就咁睇圖都feel到陣hea味
我真係唔敢想像通漲價800萬1卡個手工會係咩

GK9141 發表於 2016-8-6 00:41

bennq 發表於 2016-8-5 21:47
Chur M車換車張單夠大啦聽講除左強國仲有日本韓國德國都入標呀
張單夠大啦93列8卡車 744個車廂
咪又係強 ...
我諗堆垃圾車2047都未到已經要提早退役
仲有據聞張單除左韓國廠外無其他非強國廠入標

頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 【新聞】輕鐵40部第五期車輛批予中國中車南京浦鎮公司