groom1002 發表於 2016-8-18 19:10

關愛座爭議

宜家不論港鐵/巴士都推出關愛座,問題係關愛座漸漸變成老人專用座,年青人霸住就應該網絡審判,漸漸忘記讓座基本精神。現實例子有腳傷年輕男子坐輕鐵關愛座,接著有一位老人想坐,但所有坐位已滿,無人肯讓座,腳傷男子當然唔肯, 結果老人由大棠路鬧交至洪水橋。問題係年輕人佔用關愛座係犯法?
因為關愛座被佔用,就唔要求其他人?

因為關愛座,連讓座文化失傳?
所以關愛座並無改善公民素質,而加劇社會問題惡化,如網絡欺凌
係咪廢除關愛座,加強讓座文化?
利申:支持讓座文化

lsc04d11 發表於 2016-8-18 19:43

希望你文中提到既老人係想指桑罵槐,等後面既人聽到會讓,如果唔係就真係好悲。腳傷已經好明顯睇到,有d人係痛、唔企得、企唔穩、勁攰,係睇唔出但都想坐,唔通又要鬧?

groom1002 發表於 2016-8-18 20:27

只咁樣講「讓座係人情,唔讓有理由」
唔係賣老恃老,而且被讓座者一句多謝都冇,好像服侍人,連基本尊重都無

bjbus 發表於 2016-8-18 20:36

Haydn 發表於 2016-8-18 21:09

groom1002 發表於 2016-8-18 20:27
只咁樣講「讓座係人情,唔讓有理由」
唔係賣老恃老,而且被讓座者一句多謝都冇,好像服侍人,連基本尊重都無
...
呢點非常重要

尊重係雙向, 想坐既好聲好氣, 讓果個又好聲好氣, 呢個係雙方對大家既尊重
而家有d人係會講到"唔讓座俾老人家就係唔尊重老人家"
有d人講到好似個位老馮係佢坐既, 要坐緊果個起身, 前耆已經唔尊重後者, 咁讓座呢樣野已經無意思
所以關愛座呢樣野只係流於表面, 只係一個標籤, 而無助於帶起讓座文化

更可惜既係, 當小巴都有TD叫人讓座既label, 好明顯係盲目推廣讓座"文化/風氣" (要quote呢個term係因為成件事已經變左質, 唔係由心出發, 讓座既原因只係唔想比人口誅筆伐)
(或宿TD對小巴係呢方面既宣傳用錯左表達方式, 不過呢度已經off topic, 唔再深究)

kei_hk 發表於 2016-8-18 22:24

根本一開始便不應整關愛座的標貼出來﹐而係從最基本的教育去著手﹐增加讓座給予有需要人仕的標貼及宣傳。

整關愛座標貼﹐最初係有效﹐之後咪變成批判座﹐總之一唔符合所謂的要求﹐自然有人批判﹐真係弄巧成拙。

讓座﹐應該出自內心﹐亦唔需要別人的道謝。
年青人亦不一定唔需要坐﹐亦唔好講到年青人一定要讓座。

我只係希望各大交通機構可以撥亂反正﹐整走關愛座的標記﹐從新由教育宣傅著手。

https://www.facebook.com/Production.Charlie.Lam/videos/730526100408458/?hc_ref=SEARCH

b123as 發表於 2016-8-19 13:41

希望讓座可以加入港鐵條例,
如果唔讓座俾老弱病殘孕者,要罰款1500,
咁可以少D人保鐵,

真係立例就全部交通工具都會有啦
保唔保到鐵根本係時間同有冇得選擇的問題

kei_hk 發表於 2016-8-19 14:02

希望讓座可以加入港鐵條例,
如果唔讓座俾老弱病殘孕者,要罰款1500,
咁可以少D人保鐵,

點為之 弱 及 病?

還有﹐老﹐有時都係睇唔出好難分辨的。特別係唔少剛踏入銀髮階段的長者﹐有染髮﹐根本好難分辨是否長者。

爭議極多﹐沒有一個客觀標準﹐根本不能成為法例。

bjbus 發表於 2016-8-19 14:10

kei_hk 發表於 2016-8-19 14:41

bjbus 發表於 2016-8-19 14:10
關愛座係地鐵拆第三隻窗ge位同時推出,
之後巴士公司仿效,
另外請問熱狗時期關愛座係點樣,

那個年代根本無標示關愛座。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 關愛座爭議