EX-TL 發表於 2016-8-21 11:15

除了關愛座, 同樣有標貼於港鐵車廂的輪椅位, 亦有時候沒有人讓位給輪椅/嬰兒車等停泊, 導致他們放在門前或中間的位置, 阻塞通道, 增加碰撞機會.

明白中途站上車沒有太多空間讓位, 但有時在頭兩三個站都是沒有人讓位, 這樣對整個車程也沒有好處.

kei_hk 發表於 2016-8-21 13:08

EX-TL 發表於 2016-8-21 11:15
除了關愛座, 同樣有標貼於港鐵車廂的輪椅位, 亦有時候沒有人讓位給輪椅/嬰兒車等停泊, 導致他們放在門前或 ...
不過﹐我亦見係有輪椅人根本唔想使用多用途空間﹐同個別車站另一邊開門﹐以及出入輪椅掉頭有關。

亦有些情況﹐根本係部車已經太多人﹐大家都無法移位提供多用途空間出來。

我自己來講﹐這問題係不大的﹐只係有些少唔理想。
強行要他們用多用途空間﹐有時係對大家(即輪椅﹐BB車及普通乘客)更加不便。

EX-TL 發表於 2016-8-21 13:55

kei_hk 發表於 2016-8-21 13:08
不過﹐我亦見係有輪椅人根本唔想使用多用途空間﹐同個別車站另一邊開門﹐以及出入輪椅掉頭有關。

部份講得冇錯, 的確有些係唔諗住用輪椅位, 所以停在中間或門前, 但在一架輪椅或嬰兒車進入車廂時, 鮮見站在輪椅位的乘客主動讓出輪椅位, 讓有需要人士選擇, 結果輪椅/推嬰兒車人士有可能跟部份長者一樣, 因為唔好意思開口而不用該位置, 而停在中間或門前, 要等機會才可使用, 這就是另一回事了.

S3BL343@66 發表於 2016-8-21 22:01

陰謀論:關愛座的推出會唔會係將無得坐的原因由地鐵大規模拆椅子,轉移至大家不讓座上?老實講香港人不讓座的問題真係咁嚴重?

kei_hk 發表於 2016-8-21 22:27

S3BL343@66 發表於 2016-8-21 22:01
陰謀論:關愛座的推出會唔會係將無得坐的原因由地鐵大規模拆椅子,轉移至大家不讓座上?老實講香港人不讓座 ...
如果我同你講﹐早上繁忙時間尾段﹐車上要企﹐但都有足夠空間比你行來行去。

有一位大肚婆上車後﹐有人見到但無人讓坐﹐硬係要坐多2個站自己落車為止﹐這個人落車﹐大肚婆才有位坐。

不過﹐故事未完﹐這位大肚婆都未坐到1分鐘便起身讓坐﹐讓給另一位大肚婆。

當然﹐第2位大肚婆原本都唔想坐﹐但係第1位大肚婆刻意好大聲講 : 你個肚大過我﹐應該辛苦過我﹐都係你坐啦。

第2位大肚婆都明白第1位大肚婆的用意﹐才坐下去。

而第1位大肚婆由荔景上車﹐去到荔枝角才有位坐﹐1分鐘內再企番起身讓坐﹐一直去到太子落車/轉車﹐咁多個站都無人主動讓坐。

究竟係大家唔想讓坐﹐定係少了座位令到唔夠分配給有需要的人﹐無標準答案﹐自己想想啦。

PS. 其實唔需要針對MTR﹐巴士我亦見有人扮睇唔到﹐唔讓座給予不良於行的人(非輪椅)﹐大肚婆......﹐情況比MTR更易見到。

htwong 發表於 2016-8-23 23:53

而家問題只係老伯指罵的是一位傷殘人士。
如果他指罵其他不讓關愛座的人士,我覺得都無可厚非。

在韓國和臺灣,一早便有年青人不坐關愛座的觀念,
我完全不明白港人為何做不到。

dogdog002 發表於 2016-8-24 00:09

lsc04d11 發表於 2016-8-18 19:43
希望你文中提到既老人係想指桑罵槐,等後面既人聽到會讓,如果唔係就真係好悲。腳傷已經好明顯睇到,有d人 ...

其實關愛座反而強調番其他座位係全部人都可以坐

未有關愛座之前反而有時更加擔心吊膽

例如一位好似肥胖又好似大肚既女人會上左車

生晒白頭髮但個樣又唔好老但好惡既阿伯

都唔知讓唔讓好

有關愛座其他座位反而坐得舒服左

groom1002 發表於 2016-8-24 12:00

問題出現係當所有關愛座被真正使用者佔用,剩下的真正使用者點呀?
等關愛座讓位,等幾耐?
考慮其他位,其他人肯唔肯?
關愛座原意已有問題

kei_hk 發表於 2016-8-24 16:51

groom1002 發表於 2016-8-24 12:00
問題出現係當所有關愛座被真正使用者佔用,剩下的真正使用者點呀?
等關愛座讓位,等幾耐?
考慮其他位,其他人 ...

所以﹐我一直都認為標明關愛座係多X餘的﹐應該係教育著手﹐見到有需要的人便自己起身﹐令到每一個座位都係關愛座。

groom1002 發表於 2016-8-27 09:52

https://tw.news.yahoo.com/%E5%8C%97-%E5%A5%B3%E6%B2%92%E8%AE%93%E5%BA%A7-%E8%A9%B2%E5%81%9A%E9%9B%9E-%E8%80%81%E9%97%86%E5%A8%98%E9%81%AD%E6%89%B9-%E6%B2%92%E5%8F%A3%E5%BE%B7-083815263.html
台灣讓座同樣用來網絡公審,基本原則完全忘記。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 關愛座爭議