hklam0 發表於 2016-8-20 19:00

香港會唔會學London Tube引入night tube service?

http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-37108375

可唔可行呢?

CRH5 發表於 2016-8-20 21:59

唔會
London 係係周末封綫做維修,唔係通宵做
但香港係係深宵收車時段做維修

waman 發表於 2016-8-21 07:58

http://news.tvb.com/world/57b8354f6db28c0f7c964399/

影片中個女仔都以為香港有通宵列車搭;P

timewater 發表於 2016-8-21 10:58

其實港鐵早應該, 或者星期五六延長服務時間去到凌晨2:00, 方便夜歸人士, 睇波都可以盡興D啦

維修問題, 如果可以行單軌雙程。班次唔使咁密,

CRH5 發表於 2016-8-21 15:59

其實港鐵早應該, 或者星期五六延長服務時間去到凌晨2:00, 方便夜歸人士, 睇波都可以盡興D啦

維修問題, 如 ...

問題係而家市區線個 singaling 唔允許單線雙程行車
如果要逆線行就是可以用 RM mode,限速 22 km/h

hklam0 發表於 2016-8-21 16:01

維修問題, 如 ...

其實若果單軌雙程,班次可以幾密?10-15分一班可以嗎?若可,其實搞好訊號及顯示版就ok了嗎?那就大大方便夜歸或返通宵人或某些地鐵站附近缺乏深宵交通問題

hklam0 發表於 2016-8-21 17:05

CRH5 發表於 2016-8-21 15:59
問題係而家市區線個 singaling 唔允許單線雙程行車
如果要逆線行就是可以用 RM mode,限速 22 km/h
...

咁依家港鐵話升級訊號係統咁會唔會support單軌雙程呢?

CRH5 發表於 2016-8-21 17:40

hklam0 發表於 2016-8-21 17:05
咁依家港鐵話升級訊號係統咁會唔會support單軌雙程呢?
hklam0 發表於 2016-8-21 16:01
其實若果單軌雙程,班次可以幾密?10-15分一班可以嗎?若可,其實搞好訊號及顯示版就ok了嗎?那就大大方便 ...
正確D講,而家市區線應該得將軍澳-康城/將軍澳車廠support 單軌雙程
其實搞單軌雙程唔係好似模型,轉個波口,或者好似私家車轉個彎就得。除左信號,路軌配置都係關鍵
如果冇足夠待避空間/渡線,根本做唔到單軌雙程

koneotis 發表於 2016-8-21 22:03

CRH5 發表於 2016-8-21 17:40
正確D講,而家應該得將軍澳-康城/將軍澳車廠support 單軌雙程
其實搞單軌雙程唔係好似模型,轉個波口, ...

無錯
其實與其將系統升級來配合通宵行駛
不如直接完善通宵巴士算啦

cobalt174 發表於 2016-8-22 00:41

香港不像倫敦有週末落bar/party普遍嘅文化搞好通宵巴士線好過
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 香港會唔會學London Tube引入night tube service?