nigelE21A 發表於 2016-8-27 12:04

舊款入牆式會唔會換做新款?會不會有特別技術困難?

kei_hk 發表於 2016-8-27 12:56

nigelE21A 發表於 2016-8-27 12:04
舊款入牆式會唔會換做新款?會不會有特別技術困難?

總之入牆機要更換不同款式﹐便要睇牆身窿位夾唔夾 (多數都唔會夾到的)。

只要有唔夾﹐便要拆牆(或者間隔面版 - 假牆)﹐之後再整番新牆/新的假牆(間隔面版)。

好彩的只係N年才會有一次換新機款﹐所以都只係做一次便好多年都不用處理。只係工程時間比較長﹐期間可能影響日常營運 (真牆) 或只係影響美觀 (假牆)。

根據MTR早前的新聞犒﹐旺角係其中一個先導車站﹐會先進行大裝修及更新售票機及閘機﹐之後再睇成效﹐再在其他車站進行。
換句話說﹐其他車站應該都會更換新機的﹐始終舊機不停要想方法去續命﹐去到某天都會出現零件供應/面版未能做到網絡擴張的需要等問題而難以續命。

27131118 發表於 2016-8-27 14:02

金鐘站唔知會唔會好快換呢種新售票機?

ben1985623 發表於 2016-8-27 23:07

27131118 發表於 2016-8-27 14:02
金鐘站唔知會唔會好快換呢種新售票機?

唔知會唔會裝起舊客務中心個位呢,見佢圍左好耐板。

s3n370 發表於 2016-8-30 00:47

總之入牆機要更換不同款式﹐便要睇牆身窿位夾唔夾 (多數都唔會夾到的)。

只要有唔夾﹐便要拆牆(或者間隔 ...
本身D窿幾大、响邊個位置,港鐵自己肯定有哂數字,
再加上呢D機係港鐵俾spec廠商度身訂造,
而唔係行入百老匯豐澤買現成機。

所以根本唔會有"睇下牆身窿位夾唔夾"呢個問題。
唔夾只有兩個可能,一係港鐵俾錯spec,一係造機間公司搞錯。

成日見磚家大大响唔同板,長篇大論話呢樣唔得、果樣有困難
閣下好多時所講的"問題",頂多係實際環境限制
人地港鐵、製造商等俾錢請一班工程師、技術員黎,
正正就係要响眾多限制下做得成件事。

Ricetastic 發表於 2016-8-30 01:36

只要有唔夾﹐便要拆牆(或者間隔 ...

應該九龍塘、金鐘、旺角3個願景先導車話會最先換晒閘機、售票機同埋將部份馬賽克/焗漆板變成玻璃面板

依家金鐘站已經換緊牆,應該就快換埋閘機、售票機同新翼一致
份合約應該叫modernization works, klt好似未批?

s3n370 發表於 2016-8-30 02:05

Ricetastic 發表於 2016-8-30 01:36
應該九龍塘、金鐘、旺角3個願景先導車話會最先換晒閘機、售票機同埋將部份馬賽克/焗漆板變成玻璃面板

...
金鐘站升級係入南港島線數,定modernization works數?

marcowong1011 發表於 2016-8-30 15:41

MOK 同KOT 個名係Station Improvement Works
兩份約都批咗好耐
http://www.peeep.us/af275f5d

ADM 換牆, 換玻璃欄杆, 扶手係入Refurbishment 數
http://www.peeep.us/223109b3

頁: 1 [2]
查看完整版本: 旺角站有新售票機