87B 發表於 2016-9-1 10:04

前九鐵主席連本土線同過境線都唔識分

要比, 就本土線同本土線比, 邊有人拿本土線同過境線比

https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p480x480/14117749_10154467867865908_5537172306135271885_n.jpg?oh=2dcdd0cc9adcf91e9d4047a10bbcee75&oe=5853F76E
#非選舉廣告
#純屬恥笑

bestwishes706 發表於 2016-9-1 11:23

其實兩個都有問題,東涌綫要比較就唔應該包過海段,因為過海收費係會貴一級

20160424 發表於 2016-9-1 14:15

西鐵票價貴在做價太高,又無過境線補貼,
設有大量高架橋段,水上車站,超長隧道,特大冷氣車站,成本保養乜都貴,點收平你?

不過點解田少唔拎月票做擋箭牌???

dogdog002 發表於 2016-9-1 14:17

bestwishes706 發表於 2016-9-1 11:23
其實兩個都有問題,東涌綫要比較就唔應該包過海段,因為過海收費係會貴一級
...

因為佢想計全綫所以先攞羅湖紅磡同埋東涌香港黎比較:L

不過似乎係7號團隊懶醒多:L

咁即係指著東涌屯門居民話你地交通費唔貴嫁啦;P

bestwishes706 發表於 2016-9-1 14:22

20160424 發表於 2016-9-1 14:15
西鐵票價貴在做價太高,又無過境線補貼,
設有大量高架橋段,水上車站,超長隧道,特大冷氣車站,成本保養 ...

東涌綫情況都係咁,九龍站都起得好大,但佢係按距離定價,所以票價算合理

對比下東涌至九龍同元朗至柯士甸票價

西鐵係貴到離地

vicky0521 發表於 2016-9-1 14:40

因為田二少,上水去紅磡同上水去尖東個車費差距先會咁大,當年佢話去尖東時間縮短左,所以要貴D。

但到尖東歸西的時候,東西鐵已經歸港鐵,所以無減價,任由這個荒謬的收費等級繼續。

053h4 發表於 2016-9-1 16:19

groom1002 發表於 2016-9-1 16:44

田少不如用東鐵頭等車費與市區線比,苯!:lol

20160424 發表於 2016-9-1 18:47

bestwishes706 發表於 2016-9-1 14:22
東涌綫情況都係咁,九龍站都起得好大,但佢係按距離定價,所以票價算合理

對比下東涌至九龍同元朗至柯士 ...
聽完你咁講我即刻睇返個車費對比下發現。。。
東涌<>$10.1欣澳|$14.3青衣茘景南昌|$16.9奧運九龍|$22.4香港
東涌線似輕鐵分區咁同區收同價

屯天元<>$13.5荃灣西|$15.2美孚|$16.2南昌|$20柯士甸|$21尖東|$21.1紅磡
西鐵係逐個站同你計,荃灣西至南昌呢段都算ok,但見到最唔合理既票價出現係九龍南延線呢一段
當年九鐵/港鐵?根本當佢係另一條新鐵路,而唔係延線,同東鐵搭一個站去尖東要收多$3.3一樣
西港島線都無呢個現象
-----------------
更新,估唔到田生同朱生fb因為呢彈野d留言嘈到拆天
今次田七真係送票比人,不過佢點都贏硬嫁喇

答案:當年田七堅持西鐵(連同一年後通車既馬鐵、尖東站) 要用另一套收費scale。
新鐵路以(聲稱) 快捷為賣點, 票價參考其他交通工具, (聲稱)統計過乘客願意付出幾多去換時間,
結果係每分鐘$0.16, 條鐵(聲稱) 快10分鐘就比巴士貴$1.6, 30分鐘就$4.8。
結果當年西鐵公佈屯門至南昌全程票價$16.0, 全城嘩然, 推出定價九折及首年折上折, 首年$12.8, 並整左玩到今日既月票/日票。

groom1002 發表於 2016-9-1 22:36

20160424 發表於 2016-9-1 18:47
聽完你咁講我即刻睇返個車費對比下發現。。。
東涌$10.1欣澳|$14.3青衣茘景南昌|$16.9奧運九龍|$22.4香 ...

當年西鐵價錢的確趕走屯元天居民搭巴士
究竟田生識唔識做生意?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 前九鐵主席連本土線同過境線都唔識分