HU6455 發表於 2016-9-9 18:01

長遠黎講, 大型轉車站既月台改成兩邊月台分開上落客?

好似羅湖咁, 一面上一面落, 唔駛成班客係同一面車門塞死晒, 而另一面車門又有大量空位

bjbus 發表於 2016-9-9 18:36

ytxmobile 發表於 2016-9-9 21:45

bjbus 發表於 2016-9-9 18:36
廣州公園前已經做緊,
唔覺得有幾成功

關鍵係:公園前站建設成本太高,而且唔係個個站都有條件起成咁。

dogdog002 發表於 2016-9-9 23:56

關鍵似乎唔在於係唔係改成兩邊月台上落客

應該係車門開邊面

例如西鐵新界區一律開右邊,搞到尾站錦上路上唔到車,左邊車門仲有位

如果到時加建北環綫,出九龍月台可以放中間就Perfect

東鐵其實沙田站出九龍朝早應該 盡可能用四號月台出九龍至係

等火炭沙田塞人塞晒係右邊

到大圍塞埋左邊就岩岩好

HF3204@243M 發表於 2016-9-10 09:58

哪有地?

miklcct 發表於 2016-9-11 19:53

將來觀塘線何文田站通車之後旺角站兩邊列車同一時間大量乘客跑過對面列車情景何其「壯觀」?

paul2357paul 發表於 2016-9-11 23:50

miklcct 發表於 2016-9-11 19:53
將來觀塘線何文田站通車之後旺角站兩邊列車同一時間大量乘客跑過對面列車情景何其「壯觀」?

...

太子旺角油麻地站根本上就算俾邊間鐵路公司營運都很難有計去改善。
因為它們都是在兩旁既地底滿哂樓宇地基既彌敦道地底,除非將整個西南九龍大洗牌。
當觀塘線延線都只係死好彩油麻地站與佐敦站之間既彌敦道東邊並非樓宇密集地帶而近乎奇蹟地成事既時候。

paul2357paul 發表於 2016-9-11 23:57

HF3204@243M 發表於 2016-9-10 09:58
哪有地?

不過近代鐵路公司既規劃鐵路作風大改變,例如新紅磡站、新鑽石山站被偷換概念將跨月台轉乘概念完全被禠奪卻是走向另一邊極端。:(

peterson 發表於 2016-9-12 00:17

paul2357paul 發表於 2016-9-11 23:57
不過近代鐵路公司既規劃鐵路作風大改變,例如新紅磡站、新鑽石山站被偷換概念將跨月台轉乘概念完全被禠奪 ...

咁倒不如話係地鐵改唔到九鐵人嘅偉大設計,去九鐵化失敗....

睇下大圍站、美孚站,同而家嘅紅磡站個設計就知乜事.......

hokachung 發表於 2016-9-12 03:57

paul2357paul 發表於 2016-9-11 23:50
太子旺角油麻地站根本上就算俾邊間鐵路公司營運都很難有計去改善。
因為它們都是在兩旁既地底滿哂樓宇地 ...

唔係死好彩,而係前人太有遠見
本來觀塘綫去到旺角站就完,不過起得調頭路軌黎就順便喺油麻地站起多層月台,
而油麻地站後又起左對儲車軌,所以觀塘綫條隧道先起到加士居道口咁遠
頁: [1] 2
查看完整版本: 長遠黎講, 大型轉車站既月台改成兩邊月台分開上落客?