bjbus 發表於 2016-9-25 21:04

marcowong1011 發表於 2016-9-25 21:18

又黎? 報告掣已按, 又呃post
去到尾都係同一個問題
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... ewthread&tid=942316
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... =949898&pid=3337275

bjbus 發表於 2016-9-25 21:28

dogdog002 發表於 2016-9-26 01:30

媽呀,笑死我啦⋯⋯

只有樓主既帖我先會未㩒入去就會自動望過去右邊睇下邊個係樓主;P

s3n370 發表於 2016-9-27 15:03

咁又唔好因人廢言,據知今舖大部份係不留一片雲彩咁落黎…

至於點解唔經羅湖…碼頭同船舶都有吊機,羅湖有無先?
租一部唔平架

053h4 發表於 2016-9-27 16:15

s3n370 發表於 2016-9-27 18:05

053h4 發表於 2016-9-27 16:15
先期路軌未通用船,第日條路試好晒港鐵唔介意咪行幾千公里開過去
另外,高鐵列車係未正式交車前行既有線要 ...
睇番工程網站,係連續四日封路。
應該係一抽過落船,分四日,每日兩卡用車運去石崗

另外,火炭石崗點都要吊機啫,經貨場就要多組,碼頭就唔一定要

kinkisharyo 發表於 2016-9-27 22:31

我姑且認真討論

進出羅湖貨場係一條彎多路窄嘅小路,除咗你之外,邊個會冒風險去行呢條路

kei_hk 發表於 2016-9-27 22:46

另外,火炭石崗點都要吊機啫,經貨場就要多組,碼頭就唔一定要

唔知會唔會其實係同一組吊機?

下午至黃昏在碼頭吊上拖車﹐翌日早上去落貨位置吊落地﹐大約中午完成後去番碼頭重覆步驟。

話晒租這些吊機都唔平的。

註 : 我無留意在落貨位置﹐吊機是否連續幾天在standby﹐在日間才吊列車落地﹐之後等第2天開工再員列車落地。

kei_hk 發表於 2016-9-27 22:54

kinkisharyo 發表於 2016-9-27 22:31
我姑且認真討論

進出羅湖貨場係一條彎多路窄嘅小路,除咗你之外,邊個會冒風險去行呢條路

其實﹐批高鐵/CRH 是否比現時的直通車/東鐵列車更闊?

傳言大陸想改派CRH動車組去行直通車﹐不過東鐵沿線車站月台問題﹐較闊的CRH過唔到﹐所以無得換車。

如果傳言係真﹐或者真係高鐵係超出東鐵線月台的界限。
列車又點可能過完羅湖橋之後﹐平安經過羅湖站主入羅湖貨場?

至於假千九﹐先要解決國內由車廠去羅湖的問題﹐行走路線 以及 安排等定時間。單是這樣﹐隨時用船運仲快仲簡單。

解決完國路線等問題﹐亦要處理香港的問題。

批車在香港無做過 "動態行車測試"﹐都唔知會唔會撞月台﹐撞到路軌上其他設備﹐MTR唔會放心去這樣放車去行。

斷估MTR唔想台鐵事件在香港發生 : https://youtu.be/b7o69olwAaI?t=1m

頁: [1] 2
查看完整版本: 點解港鐵買的國產車唔會經火車路運到香港