msdtk755 發表於 2016-10-3 12:19

如果東涌綫再加東涌東站、東涌西站咪超負荷?

大嶼山至青衣段唔四線綫到時牙煙:dizzy:

kei_hk 發表於 2016-10-3 12:33

如果以當年的設計﹐青馬橋段係2.25分一班車通過﹐唔理你係機場定東涌線。

即係﹐原則上可以最密 2.25分一班東涌線﹐每隔2-3班車便出現4.5分/班 一次比機場線 (假設依舊10分鐘一班機場車)。

以上就係理論﹐實情真係要去到未來發展才知道﹐話唔定有新鐵路做分流。

238X 發表於 2016-10-3 13:10

如果以當年的設計﹐青馬橋段係2.25分一班車通過﹐唔理你係機場定東涌線。

即係﹐原則上可以最密 2.25分一 ...

2.25 同 10 個公倍數相當遠,真係要用到咁盡的話,一係機快做 9 分鐘一班,一係就 2.5 x 4 呢個 cycle 咁去
(後者每班車都有少少緩衝,應該較好)

kei_hk 發表於 2016-10-3 13:51

238X 發表於 2016-10-3 13:10
2.25 同 10 個公倍數相當遠,真係要用到咁盡的話,一係機快做 9 分鐘一班,一係就 2.5 x 4 呢個 cycle 咁 ...
以上都係當年設計的理論﹐實際當然要睇實際情況啦﹐亦無必要話10分鐘一班車便必須10分鐘一班車﹐可以個別班次9分半﹐10分半﹐甚至11分鐘亦可。

現實係東涌線的車站又比以前為多﹐多了南昌及欣澳﹐在如何夾班次的問題﹐已經唔同以前最初設計已經唔同晒。

如果真係跟足當年設計﹐係東涌及機場車 1:1 方式分配入大嶼山。

HUgo8370 發表於 2016-10-3 19:05

kei_hk 發表於 2016-10-3 05:51
以上都係當年設計的理論﹐實際當然要睇實際情況啦﹐亦無必要話10分鐘一班車便必須10分鐘一班車﹐可以個別 ...

聽講機場車可以加到10卡,唔知東涌線車可唔可以呢,如果得會好啲。

GU9338 發表於 2016-10-3 19:53

即係﹐原則上可以最密 2.25分一 ...

青馬橋就話無青衣特車可以 2.25 分鐘一班東涌線/機快 , 西隧段加埋青衣特車點頂得頂 :L

kei_hk 發表於 2016-10-3 21:53

GU9338 發表於 2016-10-3 19:53
青馬橋就話無青衣特車可以 2.25 分鐘一班東涌線/機快 , 西隧段加埋青衣特車點頂得頂
...

如果西隧段前後車的間距(2車之間的距離)係少於2.25分鐘(即係2車距離係短過青馬橋段)﹐這又點睇?

即係西隧入面﹐在機場車通過時﹐機場車前及後都只係有1分多少少的間距。

當年文件真係寫最密班次係2.25分(東)及4.5分(機)一班車﹐計過數後﹐2.25分應該係講青衣至香港一段﹐入大嶼山會係隔班車﹐即係4.5分鐘﹐每2.25分便一班車過橋﹐以維持單方向一抽車的限制﹐而這個限制令前後車距離比其他區域為長。

要做到﹐最基本當然要訊號系統配合﹐令到2車之間的距離縮短﹐令西隧一段可容納更多車。

當然﹐我上面一早講以上係理論性的班次﹐現實會係另一回事﹐特別係東涌線已經比原設計多了車站﹐在夾時間使用共用路段已經同當年唔同晒﹐未必做到這個理論性班次。

kei_hk 發表於 2016-10-3 21:54

HUgo8370 發表於 2016-10-3 19:05
聽講機場車可以加到10卡,唔知東涌線車可唔可以呢,如果得會好啲。

你覺得現時各車站有空間擴建月台嗎?

鴨咀帽 發表於 2016-10-3 22:36

講東涌線係超負荷, 會唔會係過度恐慌?

如果東涌綫完成掉車隧道+信號系統提升, 設計可載客量會達到66000人
比現時西鐵可載客量64000仲高小小

東涌東西發展規模唔會大過大西北, 加上通勤同埋居民搭車高峰期都係逆向
同埋而家東涌綫載客率得85%, 距離超負荷仲有排

bennq 發表於 2016-10-3 23:39

kei_hk 發表於 2016-10-3 21:54
你覺得現時各車站有空間擴建月台嗎?

AEL全線起概時候已經係10卡香港 九龍 而家暫時用野block 左戈卡位
而青衣係有10卡位只不過係用鐵馬block左3卡
如果真係要加到10卡只需要做返D機電+屋宇裝備+裝修+PSD就得
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 如果東涌綫再加東涌東站、東涌西站咪超負荷?