D208 發表於 2016-10-6 00:09

港鐵列車「批鬥座」倍增

港鐵車廂關愛座兩個變四個  網民憂變「批判列車」
http://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/46907/%E6%B8%AF%E9%90%B5%E8%BB%8A%E5%BB%82%E9%97%9C%E6%84%9B%E5%BA%A7%E5%85%A9%E5%80%8B%E8%AE%8A%E5%9B%9B%E5%80%8B-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E6%86%82%E8%AE%8A-%E6%89%B9%E5%88%A4%E5%88%97%E8%BB%8A-

有心讓就一定會讓, 唔讓的你拉佢起身都無用.

港鐵咁有心推廣讓座文化, 不如所有坐位變晒「批鬥座」, 大家坐車之餘又可以感受文革時互相批鬥的樂趣.

053h4 發表於 2016-10-6 09:10

kei_hk 發表於 2016-10-6 10:01

又做埋d 本末倒置 的事情。

有心讓位﹐個個位都係關愛座。無心讓位﹐任你批鬥都唔會起身讓座。

真係用番教育手法﹐加強教育溝輸讓座美德好過。

dogdog002 發表於 2016-10-7 15:08

kei_hk 發表於 2016-10-6 10:01
又做埋d 本末倒置 的事情。

有心讓位﹐個個位都係關愛座。無心讓位﹐任你批鬥都唔會起身讓座。

個問題唔係讓座,重點係大家都以眼看為事實

眼到個滿頭白髮既婆婆,個個都會覺得黑髮太太應該要讓座俾前者

但其實前者六十,後者八十

所以唔係無讓座關愛文化,係關愛過龍。

反而係欠缺人與人之間既尊重

kei_hk 發表於 2016-10-7 15:35

dogdog002 發表於 2016-10-7 15:08
個問題唔係讓座,重點係大家都以眼看為事實

眼到個滿頭白髮既婆婆,個個都會覺得黑髮太太應該要讓座俾前 ...

一個近年才有的現象﹐真係出於自己內心去讓座﹐真係越來越少。
而家的人亦有如你所講﹐好多野只係睇表面﹐所以都做成唔少人根本唔敢去坐﹐即使四周有位無人坐。

整關愛座﹐初時都幾有效﹐但其實捉錯用神﹐用錯晒方法。

攪到現在﹐唔少人意識係關愛座唔坐的﹐非關愛座便不用讓座。

更甚者﹐關愛座成為老人家專用﹐連行動不便的後生仔都唔用得﹐死未:L
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=976770&extra=page%3D1

講起上來﹐真係可悲。
頁: [1]
查看完整版本: 港鐵列車「批鬥座」倍增