D208 發表於 2016-10-6 00:13

上水站有人俾KTT撞死

上水站有人墮軌 被直通車撞斃 粉嶺至羅湖列車停駛
http://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/46917/-%E6%9C%89%E7%89%87-%E4%B8%8A%E6%B0%B4%E7%AB%99%E6%9C%89%E4%BA%BA%E5%A2%AE%E8%BB%8C-%E8%A2%AB%E7%9B%B4%E9%80%9A%E8%BB%8A%E6%92%9E%E6%96%83-%E7%B2%89%E5%B6%BA%E8%87%B3%E7%BE%85%E6%B9%96%E5%88%97%E8%BB%8A%E5%81%9C%E9%A7%9B

自殺者撞埋架KTT度, 成車人未過關要困在車上呆等.

港鐵又營運「洗頭巴」返大陸, 今次有無特別班次直達深圳那邊呢?

bjbus 發表於 2016-10-6 01:24

da54 發表於 2016-10-6 01:37

bjbus 發表於 2016-10-6 01:24
今晚見到有軍綠色火車在何東樓

正常香港過夜車

3350 發表於 2016-10-6 09:32

加價就叻,幾時先裝幕門架東鐵線,裝觀塘線果隻唔得咩?

GK3258 發表於 2016-10-6 09:34

要加固月台同就新車門位,新車又要換信號系統先用到,話裝就裝到你估變魔術咩

lwb701 發表於 2016-10-6 10:02

一早已經有安裝閘門計劃,馬鐵果邊已經開始緊,只係未開始係東鐵安裝。

就早前傳媒指出,東鐵大部份月台都係舊時產物,結構上就咁安裝上去要考慮支撐問題,同時訊號系統點樣配合,
等等問題都係需要時間解決,唔係話裝就裝,是旦裝完行唔通到時你咪一樣有位入MTR。

就算裝左半身閘門,唔小心跌落去嘅人係阻止到,但有心要跳軌嘅人咪一樣有方法跳落去。

DIH 發表於 2016-10-6 14:26

東鐵未裝閘門的原因係新車要改門距而舊車未走,再嘈都冇用,一定要等到最後一抽MLR榮休先會開始裝閘門。

HV9990 發表於 2016-10-6 23:00

其實咩訊號系統都係一個藉口者,主因都係沙中線延遲咗
變咗好多嘢都可以推遲黎做,韓國車都等到18年第4季先出街啦

alexleechaksum 發表於 2016-10-7 00:02

HV9990 發表於 2016-10-6 23:00
其實咩訊號系統都係一個藉口者,主因都係沙中線延遲咗
變咗好多嘢都可以推遲黎做,韓國車都等到18年第4季先 ...

應該主要係因為裝信號系統裝耐咗? :o
其實最好就快啲換好信號
早啲測試完就早啲開始換新車
要MLR繼續咁捱落去真係遲早玩完 :L

wingfai19942008 發表於 2016-10-7 10:54

點解係鐵路討論區都會見到呢啲低質留言 :L
頁: [1] 2
查看完整版本: 上水站有人俾KTT撞死