九巴53xxx 發表於 2016-10-6 13:36

alexleechaksum 發表於 2016-10-6 13:59

其實港鐵附例網上有得睇 :L
再唔係既然你係港鐵職員
點解你唔去問上司? :L
係唔係外判都應該有同事解答到你問題掛...

cn2661_2d32 發表於 2016-10-6 17:31

我成日見中環街頭有龜鐵機快d車仔被遺棄, 個人覺得係犯左盜竊罪.
因為盜竊罪 (不論係香港法例210章 盜竊罪條例 或 Common Law) definition係有4點, 中晒就係:-
1. 不承實意圖
2. 永久
3. 剝奪
4. 他人財產

推走龜鐵架手推車, 首先我覺得成年人都唔會覺得呢個係承實行為

第二第三, 除非你推走龜鐵架車仔係有諗住用完推番架車番去站, (例如行李真係太多, 我住樓上. 用完好快返), 重點係個官信你
否則你就算唔係諗住拖架車番屋企, 你推完d行李走, 架車遺棄係街, 除非有好心人/龜鐵搵番否則龜鐵就永遠冇左部車仔.
已經好大機會係永久剝奪 (法例並冇要求此等剝奪要據為己用.)

最後, 他人財產都唔洗點保充.

所以先唔理係咪犯附例, 但我覺得好大機會煩盜竊罪.

---
至於. 如果係龜鐵範圍內 (拉到部車去屯門西鐵站先丟低), 就唔中上面條罪

樓主所講另一個情況, A站拖走架車, B站丟低/亂咁放, 我見唔到 港鐵附例 (香港法例556B)有任何限制適用.
除左勉強第5條話: 任何人不得不當地觸摸、使用、搞弄、損壞或以其他方式干擾─(a)        於鐵路處所任何部分使用的任何機器或設備或其任何部分

但我非常懷疑行李車是否屬於設備 (Equipment)

九巴53xxx 發表於 2016-10-7 17:27

kei_hk 發表於 2016-10-8 09:58

九巴53xxx 發表於 2016-10-7 17:27
我想同admin解釋

因為我係外判公司請

咪眼不見為乾淨囉

有問題你都問了你老頂﹐你老頂唔識唔理﹐你仲可以點做?

真係要處理﹐咪推番個波比正職員工囉﹐自己要做的便是call 他們的自己人去跟﹐他們自己人都唔跟﹐更加唔駛理。

上來問﹐問完你又做唔到野﹐有X用咩。

一陣比人老點你﹐你仲Q麻煩。
雖則這份工完全唔起眼﹐但都唔值得自己咩飛做其他額外野。

kei_hk 發表於 2016-10-8 10:07

cn2661_2d32 發表於 2016-10-6 17:31
我成日見中環街頭有龜鐵機快d車仔被遺棄, 個人覺得係犯左盜竊罪.
因為盜竊罪 (不論係香港法例210章 盜竊罪 ...

MTR 的官方回應﹐都幾可圈可點;P

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160109/bkn-20160109204812364-0109_00822_001.html
節錄 :
港鐵發言人表示,手推車上及機場快綫車站當眼處有指示,指醒乘客請勿將手推車推離開車站,亦不可帶入列車車廂;又稱將行李手推車推離指定車站會否違反港鐵附例,不能一概而論,要視乎實際情況。車站一直有點算手推車的數量,有需要會向警方報失。

hkaiw 發表於 2016-10-9 18:18

我有時行經屈地街電車廠,經常見到一名女子推著屬於香港站的手推車,車上放滿雜物及垃圾,有一次見到警察想截著該名女子,但是她不但語無論次,而且更急步離開,該名男警員只好放棄追截。

頁: [1]
查看完整版本: 機鐵手推車推離機鐵站會否觸犯附例