timewater 發表於 2016-10-16 14:51

點解何文田站要起轉車大堂?黃埔站又唔起上下月台?

深圳,台北都有好多十字轉乘嘅車站,但上落都好方便
洪鐵無啦啦又整個轉車大堂,完全零作用,浪費乘客上落時間

另外黃埔站即使受地理限制,點解唔可以起上下月台?
一層上車,一層落車。越位路軌佔用小量維港附近也可。因為一條鐵路閒閒地用幾十年,為咗早1-2年通車、或者慳錢而起到不倫不類,帶來幾十年不便,咁係好咩?

GK3258 發表於 2016-10-16 17:54

其實東西綫同觀延高低應該差好遠,先要隔咁多層,反正隔咁多層,整個轉車大堂其實又唔係唔好。
至於黃埔,之前好似有人分析過,如果上下層,就support唔到現時觀塘綫班次?
詳細都要請專家解釋,不過就應該唔係樓主你所講咁簡單。

dogdog002 發表於 2016-10-17 00:08

GK3258 發表於 2016-10-16 17:54
其實東西綫同觀延高低應該差好遠,先要隔咁多層,反正隔咁多層,整個轉車大堂其實又唔係唔好。
至於黃埔, ...

東西錢紅磡其實係地面慢慢入隧道所以好淺

只係何文田個山太高先至顯得個站咁深

你諗下一定唔可以一條扶手電梯就可以由東西綫落去觀塘綫嫁

扶手電梯一定要打直落先可以

所以中間要整一層用黎「轉方向」

----------

何文田側綫其實你可以當係黃埔站2號月台咁你就明白

變成中環站或者柴灣站咁

只係有個月台封左

OTIS401 發表於 2016-10-17 02:01

個大堂咁多空位,應該可以開番幾間鋪頭:lol

alexleechaksum 發表於 2016-10-17 09:40

dogdog002 發表於 2016-10-17 00:08

其實可以架喎
如果唔係深圳嗰啲十字轉乘站就唔會係上落一層就轉到車啦 :o

其實應該只要扶手梯係平行於下層月台
同上層月台垂直
可以一層直落
不過我諗呢樓梯同扶手電梯只可以集中喺兩綫交匯點

leochill 發表於 2016-10-17 10:22

alexleechaksum 發表於 2016-10-17 09:40
其實可以架喎
如果唔係深圳嗰啲十字轉乘站就唔會係上落一層就轉到車啦

我諗喺何文田站要用一條電梯連接兩個月台的話, 條電梯會由下層月台中間(垂直)直伸到去上層月台(平行)車頭/尾都唔夠, 咁何苦咁勉強呢;

反而我擔心所有下層月台嘅客都要經上層月台轉電梯先可以上到大堂,
到沙中線開通時會否做成上層月台混亂?
而家太子/旺角/油麻地都有直梯由下層月台上到大堂, 避免下層嘅過客同上層乘客相遇

kei_hk 發表於 2016-10-17 10:28

其實可以架喎
如果唔係深圳嗰啲十字轉乘站就唔會係上落一層就轉到車啦

其實應該只要扶手梯係平行於下層月台
同上層月台垂直
可以一層直落
不過我諗呢樓梯同扶手電梯只可以集中喺兩綫交匯點
而家就係唔想轉車客 (甚至只係途徑另一條線月台往返大堂/月台的乘客)﹐全部集中在一個位置。

透過轉車層﹐把人流分散到月台不同區域。

將來金鐘站亦如是。

nigelE21A 發表於 2016-10-17 12:04

我反而有少少擔心東西綫得一條落嘅電梯,能否應付東西綫轉觀塘綫嘅人流

b123as 發表於 2016-10-18 12:28

何文田側綫盡頭應該未到黃埔……黃埔站單月台真的卡住整條線的班次。
黃埔站至何文田單管雙程到黃埔分成兩月台都比單管單站較靈活。
不過沒辦法,黃埔站附近的位置真的小得可憐

dogdog002 發表於 2016-10-18 16:53

b123as 發表於 2016-10-18 12:28
何文田側綫盡頭應該未到黃埔……黃埔站單月台真的卡住整條線的班次。
黃埔站至何文田單管雙程到黃埔分成 ...

所以你可以當荃灣綫中環兩個月台

要達到班次穩定

一係黃埔上落客就唔等即刻走

一係另一部車係何文田站等耐少少

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 點解何文田站要起轉車大堂?黃埔站又唔起上下月台?