egdeen 發表於 2016-10-25 01:56

aaron 發表於 2016-10-24 22:09
咁我就要否定你呢個講法,因為:「我見過,我真係見過 (Yang, 2016)」
只不過佢搵錯人點錯相,正如去M記 ...

但係真係無需要喎, 何文田下一班車必去黃埔。所以顯示下四班車沒多大作用 :loveliness:

jpoon 發表於 2016-10-25 02:20

黃埔站點樣做到一層落車一層上車呢?
落車清客之後列車要行返去何文田站再駛返轉頭?咁做咪仲冇效率

jpoon 發表於 2016-10-25 02:23

HR1377 發表於 2016-10-21 11:51
如果沒有記錯,何文田站側線盡頭好似在海逸豪園附近。
你自己試下去月台盡頭睇下,係望到側綫停泊列車嘅

dennis28a 發表於 2016-10-25 02:31

HV9990 發表於 2016-10-18 20:03
睇返之前沙中線個合併方案何文田站係冇轉車大堂既,係唔知點解後來整咗個轉車大堂落去
http://www.hkitalk. ...

係人流計算問題上有事。
觀塘線月台一定要起側式月台,
如果不設轉車大堂,單向轉車人流會過份集中係月台某一點,會造成樽頸位。

而設轉車大堂,最低限度係沙中線月台,無論用邊條扶手電梯,都可以立即去到觀塘線兩個方向,而唔係原建議只有一個方向選擇。
而且可以將觀塘線人流分散到頭中尾三部份。

除左有助人流控制,同時對火警逃生時,對疏散人流有好大幫助。

dennis28a 發表於 2016-10-25 02:33

jpoon 發表於 2016-10-25 02:23
你自己試下去月台盡頭睇下,係望到側綫停泊列車嘅

何文田站側線只係蕪湖街地底。

jpoon 發表於 2016-10-25 02:34

dennis28a 發表於 2016-10-25 02:31
而設轉車大堂,最低限度係沙中線月台,無論用邊條扶手電梯,都可以立即去到觀塘線兩個方向,而唔係原建議只有一個方向選擇。
而且可以將觀塘線人流分散到頭中尾三部份。
沙中線月台得一條扶手梯落轉車大堂,就係近A出口果條
B出口果邊只有一組單向向上扶手電梯
我唔明點解B出口果邊唔起一對扶手電梯,平衡返人流

dennis28a 發表於 2016-10-25 02:50

jpoon 發表於 2016-10-25 02:34
沙中線月台得一條扶手梯落轉車大堂,就係近A出口果條
B出口果邊只有一條單向向上扶手電梯
我唔明點解B出 ...
依點係專登http://www.mtr.com.hk/archive/ch/services/layouts/hom.pdf

原因係,轉車大堂根本唔夠位去安放 B 出兩條扶手電梯,
因為該扶手電梯一上就係東西線月台尾端。

好不幸地,東西線月台闊度係受到路軌弧度限制(紅磡 - 何文田),加上觀塘線月台必須同蕪湖街平排。
所以係局限左東西線同觀塘線相交位置,姐係集中係車站西南邊,車站西南邊根本無多餘空間而南移東西線月台,去安排更多扶手電梯。而且,唯一多餘空間加裝扶手電梯地方,已經比黃埔方向升降機佔用。

不過依點係最令我擔心既地方,東西線落轉車大堂扶手電梯同升降機數量明顯不足。
所以將來究竟何文田站轉車迫?港鐵都係鼓勵大家行樓梯啦。

Jacob 發表於 2016-10-25 03:55

其實黃埔過海放棄咗未? 黃埔夠唔夠位起雙月台然後過海?

kei_hk 發表於 2016-10-25 10:09

Jacob 發表於 2016-10-25 03:55
其實黃埔過海放棄咗未? 黃埔夠唔夠位起雙月台然後過海?

好肯定講﹐如果黃埔有條件起2個月台﹐便不會攪到而家單月台﹐令到自己運作都煩﹐繁忙時間隔班車在何文田清客。

既然黃埔已經無可能有2個月台﹐已經註定再無得伸延。

這一點﹐已經不用再睇黃埔站伸延後的走線有什麼阻滯。

kei_hk 發表於 2016-10-25 10:20

JF1261 發表於 2016-10-25 00:59
西鐵果邊仲衰
變左顯示得1班車

似乎而家做得最好係東涌線 (我未坐過將軍澳線﹐不知那邊情況)

在繁忙時間(東涌方向)﹐早前MTR終於出手做改善﹐最底部份長時間顯示下一班車的目的地及班次時間。
而頂部份長時間顯示天氣資料及時間。
中間部份會出廣告及未來額外的3班車資料(連同即班車共顯示4班車)﹐班次資料中文及英文﹐廣告﹐交替顯示。

** 未出手改善之前﹐最底的的班次資料係唔會長期顯示﹐只會跟隨4班車的畫面出來。結果在荔景站轉車的客﹐由步出荃灣線行到去東涌線上車(車接車情況)﹐都仲未有方法知到究竟係青衣車定係東涌車。

但繁忙時間反方向﹐由於目的地只有1個﹐便不會show接下3班車的資料。
只會底部出即班車資料﹐頂部天氣時間資訊﹐中間係不停loop廣告。

以上的安排﹐其實可以成套搬去觀塘線的。
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 點解何文田站要起轉車大堂?黃埔站又唔起上下月台?