timewater 發表於 2016-10-24 18:05

黃埔德安街升降機出口(黃埔美食坊) 應唔應該俾個編號佢?

呢部lift 其實唔少人用, 不過喺大堂就無標明部lift 係去黃埔美食坊, 附近既C / D 出口都唔算太近
如果整個E出口俾佢會唔會好啲?

Hongkonger 發表於 2016-10-28 10:13

同意應用E出口標示。升降機在大堂自成一角,且同其他出口並無關連。

kei_hk 發表於 2016-10-28 12:02

Hongkonger 發表於 2016-10-28 10:13
同意應用E出口標示。升降機在大堂自成一角,且同其他出口並無關連。

** 我未親身去過﹐只係在MTR網頁睇車站出口資料圖去講。**

如果這個電梯位沒有其他出入方法(樓梯﹐自動梯)﹐在只有單一升降機的情況下﹐唔係太適合獨自有一個出口編號。

試想當升降機暫停服務的時間﹐這便廢了這個 "E出口"﹐所有與E出口的指示牌便出問題。

我估MTR便是怕升降機維修而令出入口封閉﹐令到出口指示有唔配合的情況。

假如出口有2部升降機﹐情況便不同了﹐可以獨立有一個出口編號。
斷估唔會2部升降機一齊故障/大修﹐齊齊用唔到要封出口。

OTIS401 發表於 2016-10-28 12:15

** 我未親身去過﹐只係在MTR網頁睇車站出口資料圖去講。**

呢個情況都唔係冇例子
尖東站P3出口,都只係有一部升降機上漆咸道南

Hongkonger 發表於 2016-10-28 12:16

新款式的指示牌可以控制顯示內容開關,能否解決這個問題?

另外,東大堂只有這部升降機連接路面,需要維修時會否叫輪椅乘客等有需要人士使用西大堂?

kei_hk 發表於 2016-10-28 12:29

Hongkonger 發表於 2016-10-28 12:16
新款式的指示牌可以控制顯示內容開關,能否解決這個問題?

另外,東大堂只有這部升降機連接路面,需要維 ...
1. 原則上可以﹐但似乎係多一事不如少一事﹐唔想去做。

MTR 對於單升降機的出口﹐視為非主要出口﹐做一個「百搭」之用﹐所以唔獨立編出口。

如果放遠D去睇﹐有時宣傳單章係印有地圖/路線簡介﹐上面列出這個 "E出口"﹐但係因為升降機停用而封閉﹐都會乘客帶來不便的。

2. 應該都係。任何一邊大堂的升降機出問題﹐都係叫你去另一邊出口用升降機。最多搵個人帶你入收費區﹐在另一邊帶你離開收費區便算。

永遠﹐傷健人仕外出都唔係一件容易事﹐好多外在因素影響便利性的。

kei_hk 發表於 2016-10-28 12:31

OTIS401 發表於 2016-10-28 12:15
呢個情況都唔係冇例子
尖東站P3出口,都只係有一部升降機上漆咸道南
似乎係KCR 留下的問題

或者MTR近年知道淨單一升降機會出現的潛在問題﹐而家唔會獨立編出口編號給這一類出口。
極其量只係放個牌話可以用這個 "輔助性" 出口去那些地方。

48x 發表於 2016-10-28 12:53

除咗尖東站,其他車站新建升降機往往唔會畀出口編號...

例如長沙灣(即使有兩部Lift都冇編號)、荔枝角、大窩口等等

我估MTR覺得呢類升降機鄰近其他出口,主要方便有需要人士上落

新車站又唔同,西營盤、何文田嗰啲升降機本身係高低差太大,扶手電梯嘅替代品

所以有需要畀出口編號

OTISHK 發表於 2016-10-29 12:27

kei_hk 發表於 2016-10-28 12:31
似乎係KCR 留下的問題

或者MTR近年知道淨單一升降機會出現的潛在問題﹐而家唔會獨立編出口編號給這一類出 ...

美孚地鐵站都有個E出口升降機專用,佢附近亦有C出口有樓梯。
觀乎呢啲例子,得出嘅結論只有一個,就係地鐵公司設計乘客標識系統毫無制度可言。

48x 發表於 2016-10-29 13:13

OTISHK 發表於 2016-10-29 12:27
美孚地鐵站都有個E出口升降機專用,佢附近亦有C出口有樓梯。
觀乎呢啲例子,得出嘅結論只有一個,就係地 ...
美孚站E出口情況唔一樣,升降機仲喺收費區
E出口係08年閘區合併時嘅產物,本身係C2出口一部分
升降機痴住出口,情況同依家嘅太子/旺角站相似
後來閘口移到地面,咁獨立咗一個所謂"大堂"出嚟,順理成章地開多個號碼亦好合理
同九龍塘G2出口情況一樣
頁: [1] 2
查看完整版本: 黃埔德安街升降機出口(黃埔美食坊) 應唔應該俾個編號佢?