66702686 發表於 2016-10-27 21:50

觀塘延線是否成為蝕本路線?

觀塘延線是否成為蝕本路線?

鴨咀帽 發表於 2016-10-27 21:53

10月25日夜晚約7點由離開油麻地, 前往黃埔嘅列車
睇圖不解釋

vicky0521 發表於 2016-10-27 22:42

唔會,只會不斷加重觀塘線負荷,今日見到太子(調景嶺方向)留後情況比以前嚴重左

238X 發表於 2016-10-27 23:05

樓主經常掉條問題出嚟又無頭無尾,擺明呃分,應該停板

toyl 發表於 2016-10-28 00:09

vicky0521 發表於 2016-10-27 22:42
唔會,只會不斷加重觀塘線負荷,今日見到太子(調景嶺方向)留後情況比以前嚴重左
...

又唔可以咁講,日後係有條件直接將部份何文田開的列車分配到太子站起載就可以解決問題。

Gary_B 發表於 2016-10-28 03:31

其實,延線通車後,觀塘線繁時總體班次有冇多左?

lwb701 發表於 2016-10-28 07:44

任何鐵路線起之前都有詳細規劃同研究
起得嘅,根本唔會無肉食
港鐵仲可以靠起上蓋物業搵錢
點會死錯人

hippohippohippo 發表於 2016-10-28 08:39

鐵路本身一直都無乜肉食, 夜晚維修已經要唔少錢, 一日開成20個鐘, 電費, 人工都唔少, 如果唔係有地產"幫補", 公司本身唔會有動機開新線.

Kaix 發表於 2016-10-28 08:48

鴨咀帽 發表於 2016-10-27 21:53
10月25日夜晚約7點由離開油麻地, 前往黃埔嘅列車
睇圖不解釋

呢個已經係西港島線下繁上環>西營盤的載客量,所以延線表現算係唔錯

不過想知道何文田車會唔會好吉?

鴨咀帽 發表於 2016-10-28 10:30

Kaix 發表於 2016-10-28 08:48
呢個已經係西港島線下繁上環>西營盤的載客量,所以延線表現算係唔錯

不過想知道何文田車會唔會好吉?

延線比相像中多人搭, 雖然我星期一起日日搭, 但暫時未搭過何文田車
值得留意係上繁調景嶺方向, 大約有一半人會係油麻地落車
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 觀塘延線是否成為蝕本路線?