lwb701 發表於 2016-10-30 14:48

老老豆豆,呢家香港塞車塞到痴線
幾乎區區都想有鐵路到,新站就算設計到要搭lift/行幾層
只要列車班次夠密車程夠快,都一定吸到人去坐
就算某d站部份時間較少人流,其他咁多個旺站都已經夠cover 有突
港鐵呢家根本唔怕你唔坐,講新站蝕本真係有啲得啖笑囉..

mrm23 發表於 2016-10-30 15:55

hippohippohippo 發表於 2016-10-28 08:39
鐵路本身一直都無乜肉食, 夜晚維修已經要唔少錢, 一日開成20個鐘, 電費, 人工都唔少, 如果唔係有地產"幫補" ...

鐵路冇肉食?
不如你睇下龜記扣左地產條數先...

香港人口高度集中,鐵路好難會蝕..
地產只係用黎加快個 pay back period

admin91 發表於 2016-10-30 17:31

66702686 發表於 2016-10-28 21:36
旺角呢?
本人現向一名站友發出警告。

詳情:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=986419

admin91
R1分板板主

(2016-10-31 11:15 編輯:簡化內容)

66702686 發表於 2016-10-30 21:23

admin91 發表於 2016-10-30 17:31
本人現向一名站友發出警告。

標題:觀塘延線是否成為蝕本路線?

收聲啦你

jpoon 發表於 2016-10-31 03:38

66702686 發表於 2016-10-28 21:30
遲D我覺得D紅墈人會改搭返巴士(即後悔使用mtr)

我係紅磡人,最少我冇後悔過
今日中午出金鐘都係行去家維邨拍卡再到何文田站搭,總共用咗25分鐘
如果搭101/111,今日會響堅拿道天橋塞車,我諗半個鐘都未必到

admin91 發表於 2016-10-31 11:09

66702686 發表於 2016-10-30 21:23
收聲啦你
本人現暫停一違規站友之貼文權。

詳情:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=986543

admin91
R1分板板主
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: 觀塘延線是否成為蝕本路線?